Sjezd republikánů v Minneapolis oficiálně vyšle McCaina do bitvy o Bílý dům

Minneapolis (Minnesota) - V minnesotském dvojměstí Minneapolis-Saint Paul v pondělí začne sjezd Republikánské strany. Na čtyřdenním setkání strana oficiálně nominuje Johna McCaina coby prezidentského kandidáta do listopadových voleb hlavy státu a posvětí i kandidaturu Sarah Palinové jako jeho viceprezidentky.

Republikáni se snaží ke svému nominačnímu sjezdu přilákat pozornost co největšího počtu voličů. Podle analytiků to ale pouhé tři dny po projevu demokrata Baracka Obamy nebude lehké. Kandidát demokratů v coloradském Denveru pohnul 80 000 návštěvíky a podařilo se mu svou pozici jakožto prvního afroamerického kandidáta vyhrotit na maximum. McCain, který v pátek oslavil 72. narozeniny, není podle odborníků ani zdaleka tak oslnivým řečníkem. Sázet bude na image ostříleného politika, zkušeného Američana a veterána z Vietnamské války. Stejně syrově americký je i životní příběh jeho viceprezidentky, republikánskou kampaň však netáhnou osobnosti jako spíše setrvačnost jejich vlády a jí prosazovaných myšlenek.

Časopis The Economist ve svém pátečním vydání označil Baracka Obamu za „muže, jenž umí inspirovat Američany jako žádný jiný politik v moderních dějinách Spojených států“. Navíc americká veřejnost ruku v ruce s americkými médii věnovaly již od začátku primárních voleb v lednu mnohem větší pozornost vybírání demokratického kandidáta pro Bílý dům než jeho republikánského soupeře. Také průzkumy Gallupova ústavu z minulého týdne ukazují, že Obamu by nyní volilo 48 procent lidí, zatímco McCaina 42 procent.

Republikáni se budou během svého sjezdu potýkat i s okolnostmi, které nemohou ovlivnit. Počátkem týdne má totiž podle meteorologů zasáhnout jih Spojených států hurikán Gustav, který si už cestou po karibské oblasti vyžádal několik desítek obětí. Strana prý kvůli tomu zvažuje odložení sjezdu. Bílý dům prý v této souvislosti uvažuje o tom, že možná zruší pondělní vystoupení prezidenta George Bushe na sjezdu. Další nevýhodou pro republikánský tábor by mohl být fakt, že ve čtvrtek 4. září večer, kdy má McCain během svého vystoupení v aréně Xcel Energy Center oficiálně přijmout nominaci, se bude v televizi vysílat úvodní zápas Národní fotbalové ligy. To by mohl být další důvod, proč by návštěvnost na stadionu i televizní sledovanost akce mohla být mnohem nižší, než jak tomu bylo u demokratů. Ne všechny trumfy však mají v kapse demokraté.

Mistrovský a mediálně vděčný tah se v pátek podařil i republikánům, a to díky McCainovu prohlášení, že chce na postu uchazečky o viceprezidentský úřad vidět mladou a půvabnou aljašskou guvernérku Sarah Palinovou (44). Podle analytiků se nyní McCain díky svému překvapivému výběru této málo známé političky může úspěšně postavit tvrzení demokratů, podle nichž nemá co nového nabídnout americkým voličům. Výběrem Palinové, která je o tři roky mladší než Obama, prý může McCain vzít vítr z plachet i těm kritikům, kteří jej považují za příliš starého uchazeče o Bílý dům. Navíc může přebrat demokratům i voliče (především ženy) zklamané faktem, že Obama si za svého kandidáta na viceprezidenta vybral Joea Bidena, a nikoliv senátorku Hillary Clintonovou. Výměnou za velkou mediální pozornost však McCain musí podle odborníků počítat i s tím, že jej kritici budou pranýřovat za to, že jako svou zástupkyni zvolil ženu, která je v úřadu guvernérky ani ne dva roky a jež má nulovou zkušenost v zahraniční politice.

Odborníci upozorňují také na fakt, že právě jen tři dny, které od sebe dělí sjezdy obou stran, dávají republikánům do rukou mocnou zbraň. Totiž že mohou téměř okamžitě reagovat na obvinění a výtky demokratů z denverského sjezdu a novou ofenzivou proti demokratickému táboru k sobě přitáhnout pozornost. Tu by měla přinést i zvučná jména aktérů: vedle prezidenta Bushe by měl na sjezdu promluvit i viceprezident Richard Cheney, kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger nebo bývalý newyorský starosta Rudy Giuliani.

Republikánskému sjezdu předcházely primární volby, v nichž senátor McCain získal na rozdíl od Obamy potřebný počet delegátů nutných pro nominaci velmi brzy - již 4. března. Podporu mu tehdy vyjádřilo 1 517 volitelů, přičemž ostatní uchazeči o nominaci za ním zaostali se značným odstupem.