Polské mapy lákají turisty v Tatrách vstříc smrti

Bratislava - Slovenští záchranáři varují před nepřesnými mapami a starými bedekry, které lákají turisty v Tatrách do zakázaných míst. Problém se týká zejména polských map. Vedení Tatranského národního parku je ale bezmocné. Na rozdíl od minulosti totiž vydavatelé nemusí mapy a bedekry s provozovateli turistických stezek konzultovat.

Pátrání po nezvěstném polském turistovi v Belianských Tatrách trvalo týden a nakonec ho záchranáři našli mrtvého. Pohyboval se v oblasti, kam běžní turisté nemají přístup. Jeden z polských bedekrů však tuto trasu popisuje jako běžný turistický chodník. O pár dní později podobně zahynul i český turista.

Podle záchranářů a správců národního parku je problém především v tom, že na rozdíl od minulosti už vydavatelé nemusí své mapy a bedekry konzultovat s těmi, kteří jsou za značení chodníků zodpovědní: „Neexistuje žádná povinnost s někým konzultovat, a proto dochází i k problémům s nepřesnostmi v terénu. Jsme toho názoru, že špatná informace je horší než žádná,“ stěžuje si mluvčí Státních lesů Tatranského národního parku Marián Šturcel.

Za tragické nehody v horách však nemohou jen nepřesné mapy a knižní průvodci, které lákají turisty do zakázaných míst, ale především lidé, kteří se pohybují mimo vyznačené cesty. Často také přeceňují své schopnosti.