Pan Ki-mun: Nová americká vláda by se měla zaměřit na boj s klimatickými změnami

Ženeva - Generální tajemník OSN Pan Ki-mun věří, že se příští americká vláda více zasadí o boj s klimatickými změnami. Svět by neměl podle něj čekat na novou smlouvu o ochraně klimatu, která by měla být uzavřena příští rok. Toto stanovisko dnes prezentoval na zasedání Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC)v Ženevě.

„Doufám, že nová vláda USA bude (v tomto směru) hrát důležitou vedoucí roli,“ citovala Pan Ki-munova slova agentura AFP. „Očekávám, že příští prezident Spojených států, tedy země s přední světovou ekonomikou, která je hlavním producentem skleníkových plynů, se vloží více do tohoto boje,“ zdůraznil Pan Ki-mun na zasedání IPCC, které se sešlo u příležitosti 20. výročí svého vzniku na pětidenním jednání.

Rozvinuté země by podle něho měly stát v čele procesu, který řídí aktivity lidstva v boji proti změnám klimatu. Ale rozvojové země by neměly jen čekat a pozorovat dění, dodal.

„Věřím, že s novou americkou vládou přijde i změna,“ zdůraznil předseda IPCC Radžendra Pačauri.

Pan Ki-mun řekl, že země jednající o úmluvě, jež nahradí nynější Kjótský protokol, by měly udělat významný krok kupředu už letos v prosinci na konferenci o klimatu v polské Poznani. „Nebylo by dobré odkládat vše až na summit v Kodani koncem roku 2009, kde by měla být dokončena dohoda o ochraně klimatu,“ řekl Pan Ki-mun. Co nejvíce by se mělo podle něho udělat v Poznani.

V Kjótském protokolu se 37 rozvinutých zemí zavázalo, že do roku 2012 sníží emise skleníkových plynů. USA a Čína, dva největší producenti skleníkových plynu, se ale limitům daným Kjótským protokolem odmítají podřídit.

Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC), který byl založen v roce 1988, varoval, že globální oteplování bude mít za následek zvýšení hladiny moří, velké bouře, velké vlny sucha a horka. Práce klimatického panelu a někdejšího viceprezidenta USA Alberta Gorea v oblasti ochrany světového ovzduší byla loni oceněna Nobelovou cenou za mír.