Zesláblý hurikán Gustav dorazil k pobřeží USA

Houston (USA) - Hurikán Gustav, který od Mexického zálivu dorazil k jižnímu pobřeží USA, zeslábl ze třetího na druhý stupeň pětibodové Saffirovy-Simpsonovy škály síly hurikánů. Rovněž rychlost jeho větrů se snížila na 175 kilometrů v hodině. New Orleans evakuoval své občany; pobřeží Louisiany už opustily téměř dva miliony lidí. Město se ale podle zpravodaje ČT Michala Kubala přímému zásahu hurikánu vyhnulo. Oko hurikánu zpomalilo na 24 kilometrů v hodině.

New Orleans se přímému zásahu hurikánu vyhnulo. Obyvatelé byli evakuováni. Podle Michala Kubala sice v momentu, kdy byl hurikán nejblíž, pršelo vodorovně se zemí, hurikán ale svou sílu ztratil.

Také ropné společnosti očekávají, že většina zařízení na ropných plošinách v Mexickém zálivu hurikán přečkala v relativně dobrém stavu. Škody se prý rozhodně nedají srovnávat s tím, co napáchala Katrina a Rita před třemi lety.

Meteorologové ale varují, že Gustav by mohl způsobit mimořádně nebezpečné vlnobití, tři až čtyři metry nad normálem. Podle zpravodaje ČT Michala Kubala se jedna z hrází, které chrání město ležící pod úrovní hladiny moře, už začala přelévat.

Odborníci mají za to, že by už zřejmě neměl zesílit, nicméně upozorňují, že hurikán Katrina byl v srpnu před třemi lety, kdy zdevastoval New Orleans, pouze třístupňový.

Lidé prchající před hurikánem uvízli v dopravních zácpách 

Lidé prchající před hurikánem čekají v zácpách na dálnicích desítky hodin. Přesun z místní nemocnice nepřežili tři pacienti ve vážném stavu. Radnice nechce riskovat chaos, který před třemi lety způsobil hurikán Katrina. Při něm zemřelo přes 1 800 lidí a město bylo z 80 procent pod vodou. Spravené navíc stále nejsou všechny poničené hráze.

Gustav si v Karibiku vyžádal už téměř 100 mrtvých. Největší škody zatím napáchal na Kubě, zničil přes 80 tisíc domů.

Americký prezident George Bush oznámil, že se kvůli hrozbě nové katastrofy nezúčastní dnešního zahájení republikánského nominačního sjezdu v Minnesotě a navštíví záchranářské středisko v Texasu a možná také Louisianu.

Místo na sjezd, kde by měl být oficiálně jmenován republikánským kandidátem na amerického prezidenta, zamířil na jih Spojených států i senátor John McCain. Do přímořského státu Mississippi jej doprovodí i potenciální viceprezidentka Sarah Palinová.

New Orleans byl připraven na nejhorší

Louisianská metropole New Orleans se připravila na přírodní katastrofu. Starosta Ray Nagin vydal příkaz k rozsáhlé evakuaci. Zdůraznil, že kdo město neopustí, udělá „největší chybu ve svém životě“. New Orleans podle starosty také nebude zachraňovat ty, kteří se rozhodnou zůstat, a nebude zde ani žádné „poslední útočiště“, jakým byl před třemi roky stadion Superdome.

Město také oznámilo, že lidé, kteří budou po povinné evakuaci přistiženi mimo svá obydlí, mohou být zatčeni. Jedná se o první test přepracovaných evakuačních plánů, které mají zabránit chaosu, rabování a ztrátám na životech, které se objevily během řádění Katriny před třemi lety. Policisté a členové Národní gardy jsou již v ulicích připraveni k hlídání opuštěných čtvrtí.

Navíc všichni začínají upírat pozornost na systém hrází. Při Katrině nevydržely a město ležící pod hladinou moře bylo rázem zaplavené. Úřady od té doby investovaly miliardy dolarů na zlepšení ochrany a objevily se nové protipovodňové brány. Přesto není město připravené na všechno. Taky proto, že Gustav udeří v jiné části části města než Katrina.

New Orleans nyní podle Kubala připomíná město duchů; platí zákaz vycházení, od rána nefunguje elektřina, centrum města je vylidněno, pohybují se tu prakticky jen novináři.

Hurikán škodil ještě před úderem

Přestože síla hurikánu Gustav možná nakonec nebude tak ničivá, jak se původně předpokládalo, už na moři má živel vážné dopady na těžbu a zpracování ropy na jihu USA. Z preventivních důvodů byla totiž přerušena produkce v řadě rafinerií. Podle agentury AP byl zastaven provoz v rafineriích o kapacitě 2,4 milionu barelů ropy denně, což představuje 15 procent celkové kapacity Spojených států.

Také Mexiko oznámilo v neděli uzavření jednoho ze tří hlavních přístavů, z nichž je exportována ropa ze země do světa. Kvůli nebezpečí, jež představuje hurikán Gustav, byl dočasně uzavřen přístav Cayo Arcas. Vlny na rozbouřeném moři tam přesahují výšku dvou metrů.

Do oblasti Spojených států přitom míří ještě druhá bouře. Tropická Hanna vzniká východně od Floridy, meteorologové ale nedokáží předpovědět, jak se bude dál vyvíjet. Podle nich může zasáhnout Kubu, Floridu, ale i Jižní Karolínu. Podle posledních informací už Hanna zesílila na hurikán a má 120 kilometrů v hodině.