Policisté zastřelili ingušského opozičního novináře

Nazraň (Rusko) – Majitele jediného ingušského opozičního webu Magomeda Jevlojeva postřelila policie na cestě z nazraňského letiště. Jevlojev byl po příletu do státu zatčen a zraněn byl během cesty na policejní stanici. Když ho policisté vezli k výslechu, jeden údajně omylem vystřelil. Prokuratura incident proto vyšetřuje jako smrt z nedbalosti.

Podle mluvčího vyšetřovací komise ruské prokuratury Vladimira Markina byl Jevlojev střelen do hlavy a policisté jsou nyní vyšetřováni kvůli „smrti z nedbalosti“.

Jevlojevův právník ale tvrdí, že Magomeda Jevlojeva policisté rovnou střelili do spánku a pohodili u nemocnice. K lékařům se dostal teprve díky pomoci kolemjdoucích. Záhy na to zranění podlehl.

Jevlojev na svém webu http://www.ingushetiya.ru/ registrovaném ve Spojených státech kritizoval především správu Ingušska a Kreml. Podle Jevlojeva ingušské vedení omezuje svobodu slova a opozici. Ingušský prezident Murat Zjazikov, bývalý generál KGB podporovaný Moskvou, se Jevlojevův web několikrát pokusil zakázat, zatím vždy narazil u soudů. V červnu však nařídil moskevský tribunál web zrušit a prohlásil ho za extremistický.

V Ingušsku žije půl milionu lidí, většinou muslimů.