Abbás odmítl prozatímní mírovou dohodu navrhovanou Izraelem

Jeruzalém - Palestinský prezident Mahmúd Abbás odmítl myšlenku dočasné mírové dohody s Izraelem. Na schůzce s izraelským premiérem Ehudem Olmertem v Jeruzalémě řekl, že bude souhlasit jen s takovou dohodou, která skoncuje s izraelskou okupací palestinských území a povede ke vzniku nezávislého palestinského státu.

„Chceme takovou dohodu, která skoncuje s izraelskou okupací našich území, a která povede ke vzniku nezávislého palestinského státu s Jeruzalémem jako jeho hlavním městem,“ řekl agentuře hlavní palestinský vyjednávač Saíb Irikát. „Buď se dohodneme na všech otázkách, nebo nebude žádná dohoda,“ prohlásil Irikát. Odmítl potvrdit některé zprávy, podle nichž se přece jen podařilo oběma státníkům dosáhnout dílčího postupu ohledně vymezení hranic mezi Izraelem a budoucím palestinským státem.

Podle informací z Olmertovy kanceláře nabídl Izrael Palestincům celé pásmo Gazy, 93 procent území západního břehu Jordánu včetně jisté části izraelské půdy v této oblasti a navíc i koridor vedoucí přes Izrael mezi Gazou a západním břehem. Palestinci odmítli tento návrh jako nepřijatelný. Odmítají také pokračující výstavbu izraelských osad na západním břehu Jordánu a poukazují na izraelský slib z roku 2003, že Židé s touto praxí skoncují.

Podle palestinské strany právě tato záležitost je tím nejkritičtějším bodem, který nyní ohrožuje celý mírový proces.

Vydáno pod