Lékaři z Valašského Meziříčí využívají k léčbě proleženin larvy

Valašské Meziříčí (Vsetínsko) - Lékaři v Nemocnici Valašské Meziříčí poprvé v Česku vyzkoušeli na pacientovi s proleženinami novou terapii, která se nazývá larvální. Její podstatou je nasazení sterilních larev mušky bzučivky zelené přímo do rány. Po jejich odstranění byl defekt téměř čistý, výrazně se zlepšilo i okolí rány, sdělil dnes mluvčí holdingu Agel, který nemocnici provozuje.

Pacient, u něhož poprvé larvální terapii vyzkoušeli, měl proleženinu v křížové oblasti, která vznikla po dlouhodobé hospitalizaci. „Proleženinu tvořila mrtvá tkáň, na kterou jsme dlouhodobě aplikovali gelové krytí, ale ani po několika převazech nedošlo k odloučení odumřelé tkáně. Proto byla pacientovi nabídnuta možnost nasazení sterilních larev do defektu,“ popsal Pavel Murín z chirurgického oddělení nemocnice. Právě odumřelou tkání se larvy živí.

Aplikované larvy, následně sterilně překryté, byly velké přibližně jeden milimetr. Po čtyřech dnech, kdy lékaři krytí sundali, se výrazná část odumřelé tkáně od zdravé odloučila. I přesto, že larvy nespotřebovaly celou mrtvou tkáň, zbylá část mohla být lehce odstraněna chirurgicky. Zmenšil se i zánět v okolí proleženiny, na tom mají zásluhu látky, které larvy vylučují. „Vyjmuté larvy měly velikosti kolem půl centimetru,“ dodal lékař.


Stejnou terapii také využívají například lékaři Městské nemocnice Ostrava. Do ran, které se nechtějí hojit, také dávají larvy mušky bzučivky zelené.