Ve válce s Ruskem jsme použili kazetové bomby, přiznává Gruzie

Tbilisi - Gruzínští představitelé se poprvé přiznali k použití kazetových bomb při rusko-gruzínském konfliktu v Jižní Osetii. Mezinárodní organizaci Human Rights Watch (HRW) to sdělilo gruzínské ministerstvo vnitra s tím, že u tunelu Roki spojujícím Rusko s Jižní Osetií použilo bomby M85. Organizace zároveň odsoudila Moskvu, že použila stejnou munici, Rusko to ale popírá.

Podle Human Rights Watch bylo zhruba ve čtyřech obcích, které zasáhly kazetové bomby shozené gruzínskými nebo ruskými silami, zabito nejméně 14 civilistů a tisíce dalších lidí byly zraněny.

Rusko popírá použití kazetových bomb, ale HRW má podle svého představitele k dispozici nepopiratelné důkazy, že ruské jednotky je použily na různých místech.

Kazetové bomby jsou velmi ničivou zbraní, jsou plné stovky malých náloží, které zasáhnou prostorné území, některé však nevybuchnou ihned. Mohou nečinně ležet i několik let, a to i po skončení konfliktu, jsou tak často nebezpečné pro civilní obyvatelstvo. Většinu obětí (98 procent) kazetové munice tvoří civilisté.

Situace v Gruzii
Zdroj: ČT24