Milion Gruzínů demonstruje proti Rusku

Tbilisi - Pod heslem Zastavte Rusko v pondělí v celé Gruzii demonstruje podle tamních úřadů přes milion lidí. Manifestanti s tvářemi pomalovanými národními barvami, červenou a bílou, a s gruzínskými vlaječkami v rukou vytvořili v hlavním městě Tbilisi živý řetěz. Podobné demonstrace jsou plánovány i v dalších gruzínských městech a v některých evropských metropolích. Do živého řetězu na protest proti nedávnému postupu Ruska v Gruzii se spojili i demonstranti v Praze.

Gruzínský prezident Michail Saakašvili na tbiliském náměstí Svobody prohlásil, že může říci, že Gruzie není sama, protože celý svět stojí vedle ní. V celé Gruzii demonstruje přes jeden milion obyvatel země. Na hlavní městské třídě v Tbilisi se shromáždilo přes sto tisíc lidí, kteří skandovali „Sa-kart-ve-lo“, tedy jméno svého státu v gruzínštině.

Gruzínské hlavní město je zaplaveno transparenty s anglickými nápisy Stop Russia (Zastavte Rusko). Některé z nich jsou tak velké, že zakrývají průčelí domů. Lidé se scházejí i v dalších gruzínských městech. Protestům se nevyhnula ani hranice takzvaného bezpečnostního pásma, které Rusko vytvořilo kvůli údajné ochraně separatistických oblastí Jižní Osetie a Abcházie. Demonstranti v této nárazníkové zóně mávají státními vlajkami na kontrolních stanovištích, které střeží ruští vojáci.

Evropští představitelé na pondělním summitu posuzují důsledky gruzínského konfliktu a budou se snažit vypracovat společný postoj sedmadvacítky vůči Rusku. Se sankcemi vůči Moskvě se nepočítá.