Vědci zkoumají léčivé účinky chmele, ječmenu i okrasných rostlin

Brno - Čeští vědci při hledání léčivých látek stále častěji studují běžně pěstované rostliny. Jejich zájem se soustřeďuje jak na užitkové plodiny jako je například chmel, tak i na okrasné rostliny. Informovali o tom pořadatelky a účastnice mezinárodní konference o léčivých rostlinách na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně (MZLU). Konference o léčivých rostlinách potrvá v Brně do 5. září. Účastní se jí sto osmdesát odborníků z 20 zemí převážně ze střední a východní Evropy.

Chmel zkoumají odborníci kvůli tomu, že obsahuje látky podobné ženskému hormonu estrogenu. „Přípravky z chmele by jednou mohly sloužit třeba jako substituční léčba pro ženy v klimakteriu,“ uvedla Gabriela Růžičková z ústavu pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství. „Zatím ale účinky chmele zůstávají ve výzkumu,“ upozornila farmaceutka Margita Dvorská z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně.

V posledních letech se prokazují také pozitivní účinky ječmene, a to v jeho zelené fázi, tedy před úplným uzráním zrna. Ječmen prý obsahuje antioxidanty, tedy látky, které pomáhají celému tělu. Najednou se začíná na obyčejný ječmen pohlížet málem jako na léčivku, uvedla odborná asistentka MZLU Blanka Kocourková.

Když tuzemští vědci zkoumají účinky nějaké exotičtější rostliny, potřebují dostatek exemplářů, aby mohli izolovat a otestovat účinné látky. Rádi experimentují s druhy, které se pěstují pro okrasné účely, a proto není problém získat dostatek rostlin. Jako příklad mohou sloužit katalpy a datury, řekla Dvorská. Celosvětově se odborníci obracejí k dávným tradicím a zkoumají například druhy, jimž léčivé účinky přisuzovali staří Číňané či obyvatelé obou Amerik.

Vydáno pod