Thajský premiér vyhlásil výjimečný stav, armáda odmítá násilí

Bangkok - Thajský ministerský předseda Samak Suntcharavedž dnes vyhlásil v Bangkoku výjimečný stav. Armáda má na jeho příkaz zamezit střetům mezi provládními a protivládními demonstranty, které si vyžádaly už jeden lidský život. Šéf armády generál Anupong Paodžinda poté v prohlášení pro média vyloučil možnost státního převratu a potvrdil, že armáda nehodlá proti demonstrantům nasadit zbraně.

Premiérův kabinet vyhlásil zákaz shromažďování a zakázal vysílání zpráv, které „podrývají národní bezpečnost“. Omezení některých občanských svobod je reakcí na bouřlivý týden protivládních protestů v thajské metropoli.

Premiér označil vyhlášení výjimečného stavu za „nejměkčí“ způsob, jak obnovit pořádek v hlavním městě. Termín ukončení mimořádného opatření neuvedl. „Nevidím žádnou možnost vojenského převratu. Nynější problémy země je třeba řešit parlamentním mechanismem. Použití vojenských prostředků je nepřijatelné, tyto dveře jsou uzavřeny,“ řekl generál Paodžinda.

O obnovu pořádku v Bangkoku se nyní kromě policie stará také 400 vojáků. Bezpečnostním složkám se už podařilo zastavit asi dvouhodinový střet mezi oběma skupinami demonstrantů. „Dokázali jsme je od sebe oddělit. Obě strany jsou ale stále velmi rozhněvané a situace je velmi nebezpečná,“ uvedl policejní mluvčí Sučart Menkaov.

V noci na úterý se na pozemky před vládním komplexem pokusila proniknout skupinka asi 500 premiérových příznivců. Přibližně kilometr od komplexu se provládní demonstranti střetli s protivládními, házeli po sobě kameny a tloukli se tyčemi. Při incidentu zahynul jeden člověk a 34 jich bylo zraněno, z toho čtyři jsou v kritickém stavu.

Protivládní stávkou hrozí i hlavní thajské odbory

Do demonstrací se pravděpodobně zapojí i hlavní thajský odborový svaz, který sdružuje zaměstnance státních podniků. Během stávkové akce za odchod vlády by mělo dojít k odpojení vládních budov od dodávek elektřiny a vody. „Zastavíme dodávky proudu všem státním orgánům a agenturám, abychom vyvinuli tlak na kabinet. Chceme dosáhnout odstoupení vlády, abychom jí zabránili způsobovat zemi další škody,“ prohlásil tajemník svazu Savit Kaevan.

Situaci v Thajsku by mohlo dál zkomplikovat dnešní rozhodnutí thajské volební komise doporučit Nejvyššímu soudu, aby rozpustil vládní Stranu lidové moci (PPP) premiéra Suntcharavedže kvůli volebním podvodům. Strana je podle komise vinna, že si v prosincových parlamentních volbách kupovala hlasy. Než ale soud dospěje k nějakému rozhodnutí a jeho prosazení, může to trvat měsíce. Kvůli volebním podvodům byla v roce 2007 rozpuštěna i strana bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry Thajci milují Thajsko, část členské základny později přešla do PPP.

Opozice chce demonstracemi přinutit vládu k rezignaci. Kabinet je podle ní zkorumpovaný a tvoří ho prý loutky bývalého premiéra Šinavatry, svrženého v roce 2006. Suntcharavedž výzvy k odstoupení odmítá a nehodlá ani vypsat předčasné volby.

Demonstrace ohrožují turistiku 

Do potíží se dostává lukrativní thajský turistický průmysl. Od začátku protestů v Bangkoku zaznamenaly místní cestovní kanceláře a hotely řadu zrušených pobytů a situace se zřejmě ještě zhorší poté, co dnes několik asijských zemí vyzvalo své obyvatele, aby do Thajska necestovali. V pondělí vydalo varování pro cesty do Thajska také české ministerstvo zahraničních věcí.

Ambulance nakládá raněné
Zdroj: ČT24