Rusko a Uzbekistán vybudují nový plynovod

Moskva/Taškent - Na společné výstavbě nového plynovodu se dohodly Rusko a Uzbekistán. Plynovod bude sloužit pro vývozy uzbeckého a turkmenského zemního plynu, prohlásil dnes v Taškentu ruský premiér Vladimir Putin. Moskva prý také dodá Taškentu moderní zbraně.

Putin při návštěvě této středoasijské země prohlásil: „Byla uzavřena dohoda o zahájení společných praktických studií k výstavbě nového plynovodu na uzbeckém území, aby se zaručil růst exportů (zemního plynu) z Turkmenistánu a Uzbekistánu.“

Moskva také slíbila dodat Uzbekistánu moderní vojenské technologie. „Dohodli jsme se na rozšíření našich vojensko-technických vztahů. To se projeví hlavně v poskytování ultramoderních zbrojních systémů a v rozvoji spolupráce v této oblasti i dalších oblastech špičkové technologie,“ dodal Putin.

Uzbekistán je bývalou sovětskou republikou a nyní také platí za věrného spojence Ruska. Uzbecký prezident Islam Karimov se drží tvrdou rukou již 18 let u moci. V roce 2005 potlačil vzpouru, přičemž prý zahynulo až 1 000 lidí. Po následné kritice Západu nařídil zrušit tehdejší základnu americké armády na uzbeckém území a podepsat dohodu o vojenské spolupráci s Moskvou.