Nad Atlantikem po Gustavovi řádí další dvě tropické bouře, blíží se třetí

Port-au-Prince - Nejméně deset lidí padlo za oběť záplavám na severu Haiti, které svými lijáky způsobila tropická bouře Hanna. Rychlost větru v její blízkosti dosahovala až ke 130 kilometrů v hodině. Podle národního hurikánového centra zasáhne pevninu amerického státu Jižní Karolína pravděpodobně v pátek. Ke Spojeným státům směřuje také tropická bouře Ike, která se spolu s Hannou vytvořila bezprostředně po hurikánu Gustav. Ve východním Atlantiku už se roztáčí další tropická tlaková níže Josephine, v této sezóně desátá.

V noci ze středy na čtvrtek skončí povinná evakuace nařízená úřady v Lousianě. Téměř 2 miliony lidí se pak budou moct vrátit domů. Starosta New Orleansu ale varoval, že bude ještě chvíli trvat, než se plně obnoví dodávky vody, elektřiny a bude fungovat kanalizace.

Uznávaný tým meteorologů při Coloradské státní univerzitě předpovídá na září nadprůměrné množství hurikánů. Z Atlantiku by k americkým břehům mohly dorazit až čtyři, dva z toho nebezpečné.

Zbývající jména vyhrazená pro cyklony nad Atlantikem na rok 2008: Josephine, Kyle, Laura, Marco, Nana, Omar, Paloma, Rene, Sally, Teddy, Vicky a Wilfred

Hanna se přesunuje přes jihovýchodní ostrovy Bahamského souostroví směrem k americké pevnině. Jde však o neuspořádanou širokou bouři, jejíž okrajové lijáky a vichry zasahují už od nočních hodin celou severní část Haiti. Toto území se teprve začalo vzpamatovávat z řádění hurikánu Gustav, který si minulý týden jen v této zemi vyžádal 76 lidských životů.

  • Hurikán Hanna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/391/39003.jpg
  • Hurikán Ike autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/391/39005.jpg