Prezident Bush podpořil kandidaturu McCaina na prezidenta

Minneapolis - Americký prezident George Bush dnes ve svém projevu na nominačním sjezdu republikánů podpořil senátora McCaina. V projevu, který byl přenášen satelitem z Bílého domu, ho označil za prezidenta, který bude schopen přijímat vážná rozhodnutí, nutná v nebezpečném světě. Bushova další účast na sjezdu v Minnesotě, který by dnes měl  oficiálně jmenovat McCaina coby prezidentského kandidáta a Sarah Palinovou jako kandidátku na viceprezidentku USA, se neočekává. Hlavní slovo na sjezdu by dnes měla mít právě aljašská guvernérka Palinová.

„Je připraven vést tento národ. Jeho život ho připravil na funkci v Bílém domě,“ řekl Bush a vyzdvihl McCainovu nezávislost a charakter. Prezident s McCainem sympatizuje především kvůli jeho stejnému názoru na válku v Iráku. Oba politici by do této země rádi vyslali další vojáky.

George Bush akcentoval účast McCaina ve válce ve Vietnamu. Tvrdí, že McCainova minulost co by válečného veterána dokazuje, že John McCain je připraven se pro vlast obětovat a pně nasadit.

Bush vidí v McCainovi muže, který by dokázal zabránit dalšímu 11. září 

Joe Liberman:

„Obama je mladý a výmluvný - pro naši zemi může něco udělat spíš v budoucnu. Výmluvnost není dostatečnou vlastností na to, aby se stal prezidentem.“

„Potřebujeme prezidenta, který se poučil z útoků 11. září 2001. McCain ví, že je třeba zabránit útokům, že se nesmí čekat, až udeří znovu,“ prohlásil Bush.

McCainovu kandidaturu na prezidenta podpořil dnes také bývalý významný demokratický liberální politik a nyní nezávislý senátor za Connecticut Joe Lieberman. Označil McCaina za „nejlepší volbu pro zemi, kterou může sjednotit a vést kupředu“.

I přes Gustava a skandál Palinové se snaží republikáni dostat zpět na koně

Republikáni se dnes snažili vrátit k normálnímu programu nominačního sjezdu, který byl v pondělí kvůli hurikánu Gustav zkrácen na pouhé dvě hodiny. Republikánský sjezd vyvrcholí ve čtvrtek, kdy by měl McCain přijmout nominaci na prezidentského kandidáta.

Hlavním bodem dnešního dne bude na sjezdu projev Sarah Palinové. Skandál kolem její nezletilé dcery, která otěhotněla, stále trvá. Palinová se bude hlavně snažit dokázat, že je zkušená politička, která je schopná vést zemi jakožto případná viceprezidentka, a zastoupit tak prezidenta v případě nouze.

Kritici jí stejně jako Obamovi vyčítají nedostatek zkušeností a to, že ještě na jaře netušila, co funkce viceprezidenta obnáší. Naopak stoupenci ji chválí jako silnou osobnost s konzervativními hodnotami, která se dostala až do čela Aljašky.

Kritika demokratického kandidáta Baracka Obamy patří mezi oblíbené „disciplíny“ republikánského konventu. Vyčítají mu vše - od nedostatku zkušeností až to fakt, že je miláčkem médií a spíše celebritou než politikem.

I když sjezd republikánů byl ve své velkoleposti „poražen“ nedávným sjezdem demokratů, republikáni se necítí být poraženi. „Delegáti spíše ukazují hrdost na Johna McCaina a věří, že by Obamu mohl porazit,“ uvedl zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

Cílem sjezdu je podle Vostala zadarmo získat prostor v médiích: „Je to jedna velká reklama, jedna velká show. A ta show se právě rozjíždí, i když zpočátku ji hurikán Gustav pozastavil.“

Sarah Palinová
Zdroj: AP/ČTK