Protesty v Thajsku pokračují, ministr zahraničí podal demisi

Bangkok - Thajské odbory pracovníků ve veřejném sektoru vyhlásily na dnešek stávku. Ta ale nakonec selhala a nenašla mezi zaměstnanci významnější ohlas. Veřejné služby chtěly podpořit tisíce příznivců opozice, kteří už přes týden v ulicích Bangkoku žádají demisi vlády. Kvůli protestům dnes rezignoval thajský ministr zahraničí, premiér Samak Suntcharavedž ale odstoupit nehodlá.

Dodávky vody, doprava, elektřina i telefony fungují normálně, většina Bangkoku žije svým běžným životem. Tisíce stoupenců opozice ale nadále okupují komplex úřadu premiéra v Bangkoku. V protestu pokračují nehledě na to, že premiér v úterý vyhlásil v hlavním městě výjimečný stav, během nějž jsou podobné akce nezákonné. Nejvyšší představitelé ozbrojených sil ale prohlásili, že k vypuzení protestujících z okupovaného komplexu sílu nepoužijí. 

Protesty v Thajsku jsou zkouškou místní demokracie

Nynější situace v Thajsku je zkouškou demokracie v zemi. „Osobně si myslím, že další vojenský převrat a návrat k původnímu režimu, který byl v Thajsku v polovině dvacátého století, už dnes nehrozí,“ uvedl Jan Bečka z Institutu mezinárodních studií FSV UK.

Prozatím v Bangkoku panuje klid a neopakují se střety z úterního rána mezi stoupenci a odpůrci Suntcharavedžovy vlády, při nichž byl jeden člověk zabit a dalších 45 zraněno. Právě propuknutí násilí bylo pro Suntcharavedže důvodem vyhlásit výjimečný stav a vyzvat armádu, aby převzala kontrolu nad situací.

Protesty organizuje Lidové spojenectví pro demokracii (PAD), které sdružuje jinak dost nesourodé síly nacionalistů, roajalistů a pravicových odborů. V roce 2005 stálo za demonstracemi, jež o rok později vedly ke svržení vlády tehdejšího premiéra Tchaksina Šinavatry. Ta byla obviňována z rozsáhlé korupce. Také nynější vláda je podle PAD zkorumpovaná a pokračuje v politice Šinavatry, který se uchýlil do exilu ve Velké Británii.

K protestu se přidali i školáci

Na projev podpory opozici řada žáků státních škol sice nechodí do školy a někteří zaměstnanci zůstali doma, v hlavním městě se to však projevilo jen zmenšením obvyklé dopravní zácpy na přijatelnější mez. Čtvrtina vlakových spojů na venkově nadále nefunguje a také letecké spojení z Bangkoku na jih dnes vysadilo. Turisté však vnitropolitické rozpory v zemi prakticky nezaznamenávají. Letecké spoje přivážející a odvážející zahraniční turisty fungují bez problémů.

Spolupředseda PAD Sonti Limtchongkul zveřejnil první konkrétní požadavky, které by podle thajského tisku mohly být prvním náznakem možného kompromisu. Podle Limtchongkula několikaměsíční krize, která minulý týden přerostla v protesty v Bangkoku, neskončí, dokud Suntcharavedž neopustí úřad premiéra. Vláda by ale padnout nemusela - předsedou vlády by se mohl stát Somčaj Vongsavat nebo Surapong Sebvonglí, kteří nyní zastávají post vicepremiéra a zároveň ministra školství, respektive financí.

Vláda musí dále slíbit, že nebude měnit ústavu, zastaví všechny velké projekty výstavby v oblasti infrastruktury, zaváže se k politickým reformám a přijme rozhodnutí soudu týkající se sporného chrámu na kambodžském území, na který si Thajci činí nárok. Ústavní soud rozhodl, že souhlas vlády s kambodžským požadavkem vlastnit 900 let starý hinduistický chrám Preah Vihear je protiústavní.

Místní burza je také v krizi

Další reakcí na politickou krizi v Thajsku je nynější situace na místní burze, která se propadla o 24 procent od letošního května, kdy protivládní protesty začaly. Investory odrazuje skutečnost, že vláda musí řešit protesty, zatímco by se měla soustředit spíš na zpomalující se hospodářský růst a vysokou inflaci.