Cheney je v Baku, veze Gruzii miliardovou pomoc

Baku/Tbilisi - Vláda Spojených států poskytne Gruzii pomoc ve výši jedné miliardy dolarů. S odvoláním na nejmenovaného amerického představitele to uvedla agentura Reuters krátce před dnešním příletem amerického viceprezidenta Richarda Cheneyho do Ázerbájdžánu. Tam přistál dnes ráno, z Baku následně zamíří do Gruzie a na Ukrajinu. Plánovaná americká pomoc Gruzii, která se v současné době vzpamatovává z ruské invaze, by měla být rozvržena na několik let.

Podle mluvčího amerického ministerstva zahraničí Seana McCormacka chtějí Spojené státy poskytnout Gruzii ekonomickou podporu, neboť velkou část infrastruktury v zemi zničilo ruské vojsko. „Ekonomika Gruzie je silná. V minulosti prokázala trvalý růst a chceme, aby v tomto trendu pokračovala,“ řekl.

Američtí experti právě studují možnosti, jak alespoň částečně a rychle obnovit vojenskou sílu gruzínské armády, zle pošramocené konfliktem s mocným Ruskem, a jak to udělat, aby nevyprovokovali další násilnou reakci Moskvy.

Svou cestu po zemích bývalého Sovětského svazu ukončí Cheney na Ukrajině, která stejně jako Gruzie usiluje o integraci do Severoatlantické aliance a Evropské unie.

Ázerbájdžán je jedna z klíčových zemí západní energetické strategie zaměřené na dopravní koridor mezi Kaspickým mořem a Evropou, který by obcházel Rusko. Důležitý ropovod z této země vede přes Gruzii a Turecko, nedávno však Ázerbájdžán uvedl, že přesměrovává některé své dodávky na konkurenční ropovod vedoucí ruským územím. Toto rozhodnutí odůvodnil kavkazskou krizí mezi Gruzií a Ruskem.

Rusko uznalo nezávislost gruzínských separatistických regionů Abcházie a Jižní Osetie, Gruzie s ním následně přerušila diplomatické styky. Ruský prezident Dmitrij Medveděv v úterý uvedl, že by Washington měl přehodnotit svou podporu Saakašviliho. Zároveň prohlásil, že Rusko nepovažuje Saakašviliho za gruzínského prezidenta.