Rusko zavřelo ambasádu v Tbilisi, EP vyzval ke stažení ruských vojáků z Gruzie

Tbilisi - Evropský parlament dnes vyzval Rusko, aby neprodleně naplnilo dohodu o příměří s Tbilisi z poloviny srpna a stáhlo své jednotky z Gruzie. V nezávazném usnesení europoslanci také odsoudili násilnosti, které se během rusko-gruzínského konfliktu odehrály. V Tbilisi dnes zároveň přestalo fungovat ruské velvyslanectví poté, co gruzínská vláda oficiálně přerušila s Moskvou diplomatické vztahy.

Europoslanci vyzvali členské státy či NATO, aby prozkoumaly všechny způsoby, které by mohly ruskou vládu přesvědčit o tom, aby se chovala podle mezinárodního práva. Usnesení Evropského parlamentu podobně jako v pondělí mimořádný summit sedmadvacítky do značné míry odsoudilo ruský postup při řešení krize v Gruzii. Brusel třeba kritizuje jednostranné rozhodnutí Moskvy uznat nezávislost gruzínských separatistických oblastí Abcházie a Jižní Osetie. Právě s jejich existencí a požadavky rusko-gruzínský krvavý konflikt souvisel.

Do Moskvy se v pondělí chystá delegace vysokých představitelů EU v čele s předsedou Evropské komise Josém Barrosem či vysokým představitelem pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javierem Solanou a francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, jehož země nyní EU předsedá.

Medveděv je zklamán výsledkem summitu EU 

Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes v telefonickém rozhovoru s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym projevil zklamání nad tím, že EU neodsoudila Tbilisi za rozpoutání konfliktu na území Gruzie. Poznamenal sice, že mimořádný summit EU přijal „všeobecně vyvážené“ rozhodnutí o Gruzii, nicméně je podle svých slov „rozčarován tím, že dokument vrcholné schůzky unie neobsahuje principiální hodnocení akcí Gruzie jako primární příčiny krize kolem Jižní Osetie a Abcházie“.

Gruzie zrušila válečný stav

Gruzínský parlament dnes odvolal válečný stav v zemi, který byl vyhlášen 9. srpna v prvních dnech konfliktu s Ruskem, ale v některých regionech vyhlásil výjimečný stav. Pro zrušení válečného stavu se poslanci vyslovili jednomyslně. Zákonodárný sbor vyhlásil výjimečný stav na území, kde jsou stále přítomné ruské okupační síly, včetně Abcházie a Jižní Osetie.

Mezinárodní měnový fond schválil pro Gruzii záložní úvěr ve výši 750 milionů dolarů (12,8 miliardy korun). Novinářům to dnes řekla gruzínská ministryně hospodářského rozvoje Eka Šarašidzeová.

V bojích v Gruzii padlo 70 Rusů

Rusko dnes oznámilo, že v bojích s Gruzíny padlo více než 70 příslušníků
ruských „mírových sil“ v Jižní Osetii. "K dnešnímu dni z řad mírotvůrců
zahynulo 71 lidí a 340 utrpělo zranění," uvedl hlavní vojenský prokurátor
Sergej Fridinskij během videokonference z Vladikavkazu.

Na odškodnění bylo dosud vyplaceno více než 100 milionů rublů (přibližně 68 milionů Kč). Právě padlými v řadách svých vojáků a občanů v Jižní Osetii Rusko ospravedlňuje zásah proti Gruzii.

Vydáno pod