McCain je oficiálním kandidátem, podpořili ho Palinová i Huckabee

St. Paul (USA) - Republikánský uchazeč o funkci příštího prezidenta Spojených států John McCain přináší Americe méně vládnutí a lepší ekonomickou situaci. Na nominačním sjezdu Republikánské strany to ve středu večer místního času řekl bývalý arkansaský guvernér a McCainův soupeř v primárních volbách Mike Huckabee. Sjezd dnes Johna McCaina oficiálně nominoval republikánským kandidátem na prezidenta USA.

Před ním vystoupil další z McCainových bývalých soupeřů v primárních volbách Mitt Romney. McCaina označil za recept pro všechny Američany, kteří si přejí změnu ve Washingtonu. Je prý třeba zbavit se nadměrné regulace, snížit daně a zastavit přemrštěné vládní výdaje. „Vyžeňte ty vládní liberály a zvolte Johna McCaina. Potřebujeme změnu, tak zaměňme liberální Washington za Washington konzervativní,“ radil Romney.

Palinová zaujala republikány i komentátory

Na republikánském sjezdu přijala svou nominaci na americkou viceprezidentku také Sarah Palinová. Ta prohlásila, že s tandemem McCain-Palinová se v USA postaví další ropovody, jaderné elektrárny, vytvoří se pracovní příležitosti v ekologicky šetrnějších uhelných provozech a pokročí se v technologiích k získání sluneční, větrné a geotermální energie.

Středeční projev byl první příležitostí Palinové představit se celému národu. „Na volbu, kterou mají Američané v těchto volbách, se dívám takto: V politice jsou kandidáti, kteří využívají změnu k propagaci své kariéry. A také ti, jako je John McCain, kteří svou kariéru využívají k prosazení změny,“ řekla Palinová v další narážce na Obamu, totiž na jeho slogan, že na rozdíl od McCaina přináší Americe změnu.

Viceprezidentská kandidátka rovněž prohlásila Obamu za nezkušeného politika. Domnívá se, že starostováním desetitisícovému městu získala více zkušeností než McCainův rival.

Palinová při projevu představila celou svou rodinu, která během projevu seděla vedle manželky prezidentského kandidáta Johna McCaina. Hovořila otevřeně o manželovi Toddovi i o dětech, které byly přítomné, včetně nejmladšího Triga. Zmínila také, že její devatenáctiletý syn půjde za týden jako voják do Iráku.

Svého benjamínka Triga (na snímku) Palinová porodila v dubnu, ačkoli věděla, že dítě bude trpět genetickou vadou. Po skončení řeči za ní všichni přišli na pódium a Palinová s Trigem v náručí sklízela bouřlivé ovace.

Američtí komentátoři se shodli, že projev byl velmi dobře napsaný, ale ještě lépe přednesený. Palinová byla břitká i vtipná. V pasáži o pečujících matkách například prohodila, že jediný rozdíl mezi takovou matkou a pitbulem je rtěnka.

Do Obamy se pustil i Giuliani

Podobně jako Palinová se o Baracku Obamovi vyjádřil také bývalý starosta New Yorku Rudi Giuliani. Také on označil demokratického kandidáta za nezkušeného a neschopného politika. Ve svém projevu připomněl, že Obama nikdy nic neřídil. „Prezidentský úřad nemůže být žádným učilištěm,“ řekl Giuliani.

John McCain má na sjezdu vystoupit zítra. Jeho projev má být podle hostů kongresu jeho vrcholem. McCain má především přijmout kandidaturu.

Republikánská kandidátka na prezidentku Sarah Palinová odchází z pódia se svou rodinou.
Zdroj: ČT24