Poplatky u plateb kartou v zahraničí zatím zůstanou

Brusel - Evropská komise připustila, že vydavatelé platebních karet budou moci alespoň dočasně zachovat poplatky, které vybírají od obchodníka vždy, když držitel karty zaplatí v jiné evropské zemi. Dosud přitom Brusel tvrdil, že podobná praxe je už 15 let v rozporu s evropskou legislativou, a vydavatelům karet MasterCard a Visa hrozil sankcemi.

Případné zachování takzvaných směňovacích poplatků komise podmiňuje tím, že banky a další společnosti klientům nabídnou celoevropský systém bezhotovostních plateb, který má být součástí takzvané jednotné oblasti pro platby v eurech.

Systém SEPA ( totiž Single European Payment Area) má umožnit vznik takzvaného přeshraničního inkasa. Občané tak budou moci jakékoliv společnosti z 31 zemí Evropy umožnit, aby z jejich účtu strhávala peníze například za telefon či elektřinu. V současnosti taková praxe není možná a inkaso je striktně omezeno na jednotlivé státy.

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Krosová připustila, že v počáteční fázi se může zachování směňovacích poplatků pro přeshraniční bezhotovostní platby ukázat jako nutné.

Sama proti této praxi dosud ostře vystupovala. Podle ní je ovšem třeba, aby poplatky za přeshraniční platby kartou byly časově omezené a nebyly zaměřeny jen na tvorbu dalšího zisku pro banky.

Systém SEPA by měl odstartovat do listopadu příštího roku. Banky a další společnosti tak na rozjezd přeshraničního inkasa nemají moc času.

Evropané ročně uskuteční celkem 23 miliard plateb kartou a utratí tak zhruba 1,35 bilionu eur, tedy zhruba 33,75 bilionu korun.

Platební karta VISA
Zdroj: ČT24/VISA Inc.