Cheney: Snaha Ruska změnit hranice Gruzie byla nezákonná

Tbilisi - Podle amerického viceprezidenta Dicka Cheneyneho byla snaha Ruska změnit hranice Gruzie nezákonná. Cheney to prohlásil při setkání s gruzínským prezidentem Michailem Saakašvilim. Návštěva má Gruzii ujistit o finanční pomoci od Spojených států, které ji podpoří miliardou dolarů na obnovu infrastruktury. Částka má být injekcí pro tamní ekonomiku a v žádném případě by neměla sloužit armádním účelům.

Americký viceprezident Dick Cheney dnes dal v Tbilisi najevo, že USA stojí v rusko-gruzínském konfliktu plně na straně Gruzie. Svou akcí v Gruzii podle viceprezidenta Rusko zpochybnilo svou spolehlivost mezinárodního partnera.

Amerika přišla na pomoc odvážné mladé demokracii

„Poté, co váš národ získal svobodu v revoluci růží, přišla Amerika na pomoc odvážné mladé demokracii,“ prohlásil Cheney v Tbilisi na tiskové konferenci s gruzínským prezidentem Michailem Saakašvilim. Narážel na pokojnou revoluci v roce 2003, jež Saakašviliho vynesla do čela státu.

„Děláme to teď znovu, abychom vám pomohli překonat invazi na vaše svrchované území a po nelegálním jednostranném pokusu změnit silou hranice vaší země, což svobodný svět všeobecně odsoudil,“ podotkl Cheney den poté, co USA oznámily, že poskytnou Gruzii, která se vzpamatovává z ruské invaze, pomoc v hodnotě jedné miliardy dolarů (zhruba 17 miliard korun).

Dick Cheney

„Akce Ruska vážně zpochybnily jeho záměry a jeho spolehlivost jako mezinárodního partnera nejen v Gruzii, ale v celé oblasti a nakonec v celém mezinárodním systému.“

USA podporují vstup Gruzie do NATO

Navíc Cheney ujistil Gruzii, že Spojené státy plně podporují její úsilí vstoupit do NATO. „Gruzie bude v naší alianci,“ řekl a poděkoval Saakašvilimu za působení gruzínských vojáků v Iráku. Vyzval i další spojenecké země USA, aby podpořily Gruzii. Delegace NATO bude v Gruzii v polovině září jednat o spolupráci, uvedly diplomatické zdroje aliance.

Konflikt mezi Ruskem a Gruzií vypukl počátkem srpna, když se menší ze států pokusil nastolit silou pořádek v Jižní Osetii, to vyvolalo nečekaně ostrou vojenskou odpověď Ruska.

Americký viceprezident patří mezi největší kritiky Kremlu a jeho návštěva v Gruzii bezpochyby podráždí Moskvu. Ta obvinila Washington, že podporou Saakašviliho, kterého přestala uznávat za prezidenta a označila ho za politickou mrtvolu, podněcuje napětí v oblasti. USA dávají najevo, že chtějí dále pěstovat těsné vztahy s Gruzií a jejími sousedy i po rusko-gruzínské válce, kterou dala Moskva najevo, že se nebojí použít vojenskou sílu při obraně toho, co považuje za svoji sféru vlivu.

Ruská ofenziva v Gruzii, která si vyžádala tisíce mrtvých, vyvolala velkou kritiku na Západě. Evropská unie věnovala rusko-gruzínské krizi mimořádný summit, ale k sankcím vůči Moskvě se nakonec neuchýlila, jen pohrozila, že nebude dál vyjednávat o takzvaném strategickém partnerství, dokud Moskva plně nestáhne jednotky z Gruzie.

Ruští vojáci v bezpečnostní zóně se označují za mírové síly

Kreml nechal i po podpisu dohody o příměří část svých vojáků v takzvané bezpečnostní zóně jako údajné mírové síly, které mají zajistit stabilitu a bezpečnost.

Dick Cheney cestu po spojeneckých zemích USA v oblasti zahájil ve středu v Ázerbájdžánu, jemuž rovněž vyjádřil podporu USA a kde jednal o energetické koncepci. Tato kavkazská země je stejně jako Gruzie důležitým článkem v energetickém koridoru mezi Kaspickým mořem a Evropou, který by obcházel politicky a ekonomicky nespolehlivé Rusko. Západ se obává neblahých dopadů rusko-gruzínské krize na tento koridor.

Viceprezident ještě dnes odletí na Ukrajinu, jež je další zemí, na níž Spojeným státům v oblasti velmi záleží. Cestu po Evropě ukončí návštěvou Itálie a jednáním s jejím premiérem Silviem Berlusconim.

V Gruzii demonstruje přes milion lidí.
Zdroj: ČT24/ČTK
Vydáno pod