Juščenko se odmítl vrátit do ukrajinské vládní koalice, do země přiletěl Cheney

Kyjev - Strana ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka odmítla výzvu Bloku premiérky Julije Tymošenkové, aby se vrátila do vládní koalice. Dál se tak prohloubily spory mezi bývalými partnery a Ukrajina se přiblížila k předčasným volbám. Obě formace vydržely ve společném kabinetu devět měsíců.

Juščenkova Naše Ukrajina - Národní sebeobrana oznámila odchod z vlády ve středu poté, co parlament schválil zákony oslabující pravomoci prezidenta. Krátce poté Juščenko pohrozil vypsáním předčasných voleb. Politická krize na Ukrajině vrcholí v době, kdy do země přicestoval americký viceprezident Dick Cheney.

Juščenko obvinil Tymošenkovou, že v parlamentu uplatnila „premiérskou diktaturu“, když se v úterý spojila s proruskými silami a prosadila zákony omezující jeho pravomoci a usnadňující jeho odvolání. Prezident tento krok označil za politický a ústavní převrat. Obvinil také Tymošenkovou z velezrady za to, že nepodpořila Gruzii ve válce proti Rusku. Juščenko svoji podporu prokázal cestou do Tbilisi v době rusko-gruzínského konfliktu na počátku srpna.

Podle ústavy má nyní koalice deset dní na vyřešení sporů a další čtyři dny na uveřejnění nové dohody. Pokud se jí to nepodaří a parlament nevytvoří do 30 dnů novou koalici, může Juščenko vypsat nové volby.

Obviněním Tymošenkové ze spojení se stranou Viktora Janukovyče (Moskvou podporovaného neúspěšného kandidáta prezidentských voleb z roku 2004, kterého Juščenko tehdy porazil) se chce prezident pokusit přetáhnout na svoji stranu některé její stoupence.

Tymošenková potom sama Juščenka obvinila, že má silné vazby s Janukovyčem, protože ho na přelomu roku 2006/2007 jmenoval premiérem a prosadil do funkcí i některé členy jeho strany. Kritizuje Juščenka, že se obviněním vůči její osobě necelý rok a půl před prezidentskými volbami snaží získat podporu lidí. Do boje o obsazení nejvyššího úřadu v zemi se chtějí zapojit všichni tři.

Jeden ze zákonů, které schválil v úterý parlament, umožňuje vládě ignorovat prezidentské dekrety, pokud by měly přerušit práci kabinetu. Juščenko vydal několik dekretů, které zastavily vládní program privatizace.

Na Ukrajinu přicestoval americký viceprezident

Na Ukrajinu dnes přcestoval americký viceprezident Dick Cheney. Země od něho očekává podporu ve svých obavách z Ruska, aby nepodniklo vůči ní podobnou akci jako v Gruzii. Kyjev je třetí a poslední zastávkou na jeho cestě po zemích bývalého Sovětského svazu v době, kdy kvůli vojenskému vpádu Ruska do Gruzie jsou americko-ruské vztahy na bodě mrazu. Přijíždí s poselstvím americké podpory oficiálním ambicím země vstoupit do NATO a integrovat se do západních struktur.

V Kyjevě se Cheney s Juščenkem i Tymošenkovou. Na Ukrajinu přiletěl z Tbilisi, kde odsoudil ruskou invazi do Gruzie a moskevské uznání separatistických gruzínských regionů Abcházie a Jižní Osetie za nezávislé státy označil za nelegální a jednostranný pokus o změnu hranic spojence USA silou.