Pentagon radí Bushovi nestahovat další vojáky z Iráku

Washington - Poradci amerického prezidenta George Bushe pro otázky obrany doporučili nejvyššímu představiteli USA, aby v Iráku zachoval až do konce roku patnáct bojových brigád a prozatím nesnižoval počty amerických vojáků v této zemi. Doporučení je překvapivé, protože se vzhledem k určitému zlepšení bezpečnostní situace v Iráku v posledních měsících očekávalo, že budou ještě letos některé jednotky staženy zpět do Spojených států. Bush se ke stahování vojáků vyjádří příští týden.

Doporučení expertů Pentagonu prý obsahuje vyslání menší jednotky námořní pěchoty v listopadu do Afghánistánu a odklad významnějších posil pro Afghánistán až na začátek příštího roku. Tehdy by mohlo být posílení pozic v Afghánistánu kompenzováno snižováním kontingentu v Iráku.

Plán je prý kompromisem, protože vrchní velitel ozbrojených sil USA v Iráku generál David Petraeus žádal udržení dosavadní úrovně jednotek v Iráku až do června příštího roku. Jiní vojenští experti zase navrhovali rychlejší přesun vojsk z Iráku do Afghánistánu, kde v poslední době naopak narůstá počet útoků na mezinárodní jednotky a vládní síly. Nyní mají Spojené státy v Iráku 146 tisíc vojáků.

Bush se zatím k doporučení Pentagonu nevyjádřil. Své rozhodnutí oznámí podle mluvčí Bílého domu Dany Perinové v úterý po konzultacích s členy amerického Kongresu.