Cheney jednal v Kyjevě, Ukrajina se nesmí bát

Kyjev - Americký viceprezident Richard Cheney dnes při jednání s prezidentem Viktorem Juščenkem a s premiérkou Julijí Tymošenkovou v Kyjevě zdůraznil význam, jaký Spojené státy přikládají dalšímu demokratickému vývoji Ukrajiny. Cheney se vyjádřil ve smyslu, že Ukrajina má právo žít bez strachu z invaze. USA podporují kandidaturu Ukrajiny na členství v Severoatlantické alianci.

Cheney s nejvyššími ukrajinskými představiteli jednal o bezpečnostní situaci v regionu ve světle srpnové intervence Ruska v Gruzii. Jasnou podporu americkému postoji a kritiku Ruska vyslovil jen Juščenko, Tymošenková se v tomto směru nevyjádřila.

Pro Cheneyho byla Ukrajina poslední zastávkou na cestě po postsovětských republikách. Putování mělo za cíl podpořit spojence Američanů v regionu.

Analytikové se obávají, že Ukrajina by mohla být dalším neuralgickým bodem mezi Ruskem a Západem.

„Naše vzájemné strategické vztahy hodnotíme velmi vysoko,“ řekl Juščenko po schůzce s Cheneym. „Ve většině témat, včetně gruzínského, se s USA shodujeme,“ zdůraznil. Vyjádřil očekávání, že konflikt kolem dvou gruzínských separatistických provincií bude vyřešen mírovou cestou.

Cheney při rozhovoru ocenil „viditelný pokrok“, který Ukrajina učinila za posledních 20 let. „Jsou tu zřetelné změny,“ řekl s narážkou na svou předchozí návštěvu země před dvěma desetiletími.

Ještě před jednáním s prezidentem měl Cheney schůzku s premiérkou Tymošenkovou. Jednání podle premiérčiny mluvčí trvalo déle, než se plánovalo, Cheney se k jeho obsahu nijak nevyjádřil. Tymošenková dala najevo, že očekává novou dynamiku ve vztazích mezi oběma státy.

Cheney s nejvyššími ukrajinskými představiteli jedná v době, kdy na Ukrajině vypukla otevřená politická krize a kdy Juščenko kvůli sporům s Tymošenkovou oznámil odchod své strany z vládní koalice.

Ukrajinská média proto vyjadřovala očekávání, že se Cheney pokusí o usmíření obou hlavních bloků prozápadní koalice, usilující o členství země v EU a v NATO.