Rakouští Svobodní žalují Česko kvůli Temelínu

Vídeň - Rakouští Svobodní (FPÖ) podali žalobu na Českou republiku kvůli Temelínu. Jejich reakce vychází z toho, že žalobu nepodala samotná rakouská vláda, přestože ji k tomu parlament vyzval. Materiál nyní putuje k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Jedná se o žalobu, kterou k soudu poslal jeden z poslanců za rakouskou stranu Svobodných Werner Neubauer. Hornorakouský poslanec, který je současně i mluvčím strany Svobodných pro otázky Temelína, podal žalobu k soudu pro lidská práva jako soukromá osoba, která se cítí existencí jaderné elektrárny Temelín za česko-rakouskou hranicí ohrožena ve svých lidských právech, konkrétně v právu na život. Toto právo má být podle něj narušeno tím, že česká vláda neodstranila technické problémy, které mají Temelín údajně doprovázet.

Werner Neubauer

„Žaloba má za cíl vynutit v Evropě opatření, která by zaručila ochranu obyvatel před ohrožením ze strany průmyslových zařízení včetně jaderných elektráren. Tady má Evropská unie deficit.“

Podle zpravodaje ČT Jana Moláčka není mnoho důvodů k obavám, že by Svobodní mohli u Štrasburku uspět. Rakousko již dříve nepodalo na Českou republiku žalobu ohledně Temelína zejména proto, že velmi reprezentativní studie, kterou vypracovali právníci oslovení rakouskou vládou, došla k závěru, že žádná taková žaloba nemá téměř žádnou šanci na úspěch. Rakouští právní experti se ovšem zabývali jinými soudními instancemi - Evropským soudním dvorem se sídlem v Lucemburku a Mezinárodním soudním dvorem se sídlem v Haagu, ovšem Evropským soudním dvorem pro lidská práva ve Štrasburku nikoliv.

„Tato stížnost může být pro Evropu vzorová,“ uvedl dnes Werner Neubauer s tím, že požaduje vytvoření právně závazných bezpečnostních norem pro evropské atomové elektrárny.

Objevují se spekulace, že si Svobodní od tohoto pokusu slibují především pár hlasů navíc v parlamentních volbách, které Rakousko čekají za dva týdny. Svobodní nařčení odmítají a uvádí, že žalobu připravovali dlouhodobě a s termínem voleb nemá nic společného.