Varšavský nejvyšší žalobce vyšetřuje existenci „polského Guantánama“

Varšava - Polský nejvyšší žalobce zahájil vyšetřování v nejvyšších patrech politiky. Chce zjistit, zda v zemi skutečně byla tajná základna CIA a zda o tom vysocí představitelé věděli. Na skrytém místě údajně američtí agenti krutě vyslýchali domnělé příslušníky teroristické sítě al-Káida. Varšava vždy zprávy o tajné základně CIA odmítala.

Polští politici připouštějí, že v zemi mohla přistávat americká letadla s vězni, existenci tajných věznic ale kategoricky odmítají všichni - pravicoví i levicoví, vládní i opoziční, bývalí i současní. Podle varšavského zpravodaje ČT Miroslava Karase se ale nyní objevila informace, podle níž na počátku roku 2006 ministr vnitra, ministr spravedlnosti a šéf tajných služeb četli přísně tajnou zprávu, která existenci věznic potvrzuje. Všechny tři v těchto dnech vyslýchá státní zástupce.
 
Spekulace o tajném programu transportů a věznic CIA v Evropě se poprvé vynořily v roce 2005. Některé evropské země údajně Spojeným státům pomáhaly v letech 2002-2005 zadržovat a převážet zajatce podezřelé z terorismu, včetně vysoce postavených členů al-Káidy. Už loňská zpráva Rady Evropy tvrdila, že utajená zařízení určitě fungovala v Polsku a Rumunsku. Vrcholní politici obou zemí to ale vždy kategoricky odmítali. Podle některých podezření se na programu CIA podílelo i Česko. Tajné věznice tu nebyly, přes pražskou Ruzyň ale údajně létala letadla s utajenými transporty vězňů.