Severním Pákistánem otřásl v den voleb výbuch, třicet lidí přišlo o život

Péšávar (Pákistán) - Severopákistánským městem Péšávar dnes otřásl výbuch, který stál život nejméně třicet lidí a 80 dalších bylo zraněno. Terčem bomby nastražené v autě bylo kontrolní stanoviště policie. V Pákistánu se přitom dnes konají s napětím očekávané prezidentské volby. Podle zatím neoficiálních výsledků v nich zvítězil Ásif Alí Zardárí, vdovec po Bénazír Bhuttové, která loni zahynula při atentátu.

Výbuchu nezabránila ani zesílená bezpečnostní opatření, která kvůli dnešní volbě prezidenta v Pákistánu panují. Ba naopak, terčem se stalo právě jedno z kontrolních stanovišť policie.

„Vozidlo naložené výbušninami explodovalo poblíž policejního stanoviště, které bylo zcela zničeno,“ oznámil policejní důstojník Garanullah. Dodal, že počet obětí může ještě stoupat. Výbuch totiž způsobil také zřícení nedaleké budovy.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, ale je pravděpodobné, že ho mají na svědomí teroristé ze sítě al-Káida, kteří za poslední rok nastražili po celé zemi množství výbušnin. K pumovým a sebevražedným útokům dochází především na severovýchodě země, kde armáda bojuje proti ozbrojencům hnutí Taliban, podporovaným právě al-Káidou. Teroristé si v této oblasti hraničící s Afghánistánem dokonce vybudovali základny a neustále posilují své pozice.

O novém pákistánském prezidentovi tamní zákonodárci hlasují od časných ranních hodin. Jasným favoritem je Ásif Alí Zardárí, spolupředseda vládní Pákistánské lidové strany (PPP) a vdovec po opoziční političce Bénazír Bhuttové, která byla před devíti měsíci zabita při atentátu. Nahradit má Parvíze Mušarafa, který odstoupil v polovině srpna.

Ásif Alí Zardárí
Zdroj: ČT24/EBU