Náměstek Pojar varuje: Další krize může propuknout na Krymu

New York - Stále bohatší a sebevědomější Rusko testovalo vojenskou invazí do Gruzie schopnost západních zemí reagovat na podobné situace a je pravděpodobné, že v postsovětském regionu budou následovat další podobné krize. V budově OSN v New Yorku to v noci na sobotu prohlásil náměstek českého ministra zahraničí Tomáš Pojar. V rozhovoru pro agenturu Reuters také upozornil, že dalším ohniskem střetu může být Ukrajina, konkrétně poloostrov Krym.

„Nebyli bychom překvapeni, kdyby k podobným událostem došlo na Krymu,“ varoval Pojar. „Doufáme, že se to nestane. Situace tam ale není příliš stabilní a pravděpodobně by nebylo složité vyprovokovat další nestabilitu,“ dodal.

Analytici souhlasí, že by Rusko mohlo využít poloostrov Krym na jihu Ukrajiny k destabilizaci svého největšího západního souseda. Většinu obyvatel Krymu tvoří etničtí Rusové, navíc je přístav Sevastopol stále využíván jako kotviště ruské černomořské flotily.

Pojar: Válku na Kavkaze jsme čekali

„Testují nás. Měli bychom být obezřetní a silní,“ upozorňuje Pojar. Dále uvedl, že Češi, kteří mají zkušenost s invazí vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968, nebyli překvapeni vypuknutím konfliktu na Kavkaze.

„Považovali jsme za možné, že tam dojde k určité eskalaci. Pochopitelně jsme nevěděli kdy a jestli to je jisté. Snažili jsme se tomu ale zabránit a všechny jsme varovali, aby byli opatrní,“ řekl náměstek ministra zahraničí.

USA: Gruzie nebyla opatrná, v NATO ji ale chceme

Gruzie se v noci ze 7. na 8. srpna pokusila potlačit separatistické tendence v Jižní Osetii, Rusko však zareagovalo protiútokem, přinutilo gruzínskou armádu k ústupu a obsadilo část gruzínského území. Západní politici sice z konfliktu viní Rusko, i Gruzii ovšem plísní za to, že nenaslouchala výzvám k opatrnosti.

Moskva po ukončení vojenského konfliktu uznala nezávislost Jižní Osetie i dalšího gruzínského separatistického regionu Abcházie. Krize na Kavkaze způsobila hlubokou roztržku mezi Ruskem a Západem.

Americký viceprezident Dick Cheney ujistil tento týden gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho, že USA stále pevně stojí za Gruzií v její snaze vstoupit do NATO. Ruský prezident svého gruzínského protějška mezitím označil za „politickou mrtvolu“. A právě gruzínský prezident Michail Saakašvili bude zítra exkluzivním hostem Otázek Václava Moravce.