Venezuela a Rusko uspořádají společné manévry v Karibiku

Caracas - Dvě kontroverzní energetické mocnosti, Venezuela a Rusko, uspořádají v listopadu společné vojenské cvičení v Karibském moři. V sobotu to podle agentury Reuters oznámil vysoký představitel venezuelského námořnictva Salbarore Cammarata. Cvičení patrně znepokojí Spojené státy, jejichž vztahy s Moskvou ochladly v důsledku gruzínské krize. Moskva si stěžuje na přítomnost plavidel NATO v Černém moři, které po skončení ozbrojeného konfliktu dodávají do Gruzie humanitární pomoc.

Podle Cammaraty se cvičení uskuteční od 10. do 14. listopadu a spolu s venezuelským letectvem a námořnictvem se do něj zapojí několik ruských lodí a asi 1000 ruských vojáků. Cammarata také zdůraznil, že je to poprvé, co se plavidla ruské flotily zapojí do námořních manévrů v Latinské Americe.

Cvičení v Karibiku zřejmě přispěje k dalšímu napětí mezi Moskvou a Washingtonem. Vztahy obou velmocí se výrazně ochladily po srpnovém rusko-gruzínském konfliktu na Kavkaze a dále se zhoršily poté, co Moskva uznala nezávislost gruzínských separatistických regionů Abcházie a Jižní Osetie.

Venezuela kroky Moskvy podporuje, separatistické státy však zatím neuznala. Učinila tak však již středoamerická Nicaragua.

Venezuelský prezident Hugo Chávez
Zdroj: ČT24