Hurikán Ike zesílil na čtvrtý stupeň, míří na Kubu

Miami (USA)/Havana - Lijáky provázející hurikán Ike, který v noci na dnešek znovu zesílil na čtvrtý stupeň pětibodové Saffirovy-Simpsonovy stupnice síly hurikánů, už zasáhly ostrovy Turks a Caicos a živel směřuje dál do Karibiku. Jeho postup vyvolává obavy především na Kubě.

Oko hurikánu se během dneška pohybovalo východně od ostrova Grand Turk, na němž leží správní středisko ostrovů Turks a Caicos, a živel postupoval rychlostí 18 kilometrů v hodině k západo-jihozápadu. Hurikán poničil na Grand Turku přes 80 procent domů. Ostrov byl hurikánem zasažen fakticky přímo a stovky lidí přišly o střechu nad hlavou. Navzdory kritické situaci podle agenturních zpráv nejsou informace, že by někdo zahynul nebo utrpěl zranění. Úřady se snaží uvízlé lidi vyprostit a přepravit je do náhradních přístřeší.

Hurikán Ike provázejí větry o rychlosti 215 kilometrů v hodině, které lze zaznamenat až do vzdálenosti 75 kilometrů od oka hurikánu. Americké Národní středisko pro hurikány vydalo také varování před silným příbojem, vlny mohou být až o šest metrů vyšší než obvykle.

Mezi obyvateli Kuby, který se stále ještě vzpamatovává z úderu hurikánu Gustav, vyvolal blížící se Ike znepokojení. V Havaně stáli lidé dlouhé fronty na benzinových pumpách a v obchodech vykupovali svíčky, suchary a konzervované jídlo.

Kubánská vláda nicméně v sobotu večer odmítla nabídku USA, které chtěly prostřednictvím humanitárních organizací poskytnout obětem hurikánu Gustav 100 tisíc dolarů.

Hurikán Ike podle meteorologů přinese srážky i na sever Haiti, který byl postižen tropickou bouří Hanna. Ta se po půlnoci SELČ pohybovala 180 kilometrů jihozápadně od New Yorku a postupovala podél amerického pobřeží k severovýchodu.

Vydáno pod