Při nehodě slovenského autobusu v Chorvatsku zemřelo 14 lidí

Bratislava/Záhřeb - Čtrnáct mrtvých a třicet zraněných si dnes ráno vyžádala vážná nehoda slovenského autobusu v Chorvatsku. V místních nemocnicích zůstává devět lidí, dva jsou v kritickém stavu. V autobuse cestovalo 49 lidí včetně dvou řidičů. Slovenský vládní speciál přivezl dnes večer 26 přeživších, z nich 19 bylo převezeno do slovenských nemocnic, 2 pak zůstali v nemocničním ošetření. Autobus košického dopravce Mostarko mířil do letoviska Vodice na chorvatském pobřeží Jadranu.

„Jedna z cestujících má zlomené rameno, další pacient má podezření na úraz krční páteře,“ řekla mluvčí Fakultní nemocnice L. Pasteura Jaroslava
Oravcová. 

Na košickém letišti čekali na své blízké, kteří tragédii přežili, rodinní
příslušníci. "Měl jsem v autobusu čtyři blízké příbuzné, všichni seděli
vzadu a přežili," řekl Košičan Tibor Venda, který se o neštěstí dozvěděl
brzy ráno. "Byl to zázrak, jsem hluboce věřící a vysvětlit si to umím jen
zázrakem," řekla novinářům na letišti paní Jana, která měla v autobuse
manžela a dvě nezletilé děti. Její příbuzní se vrátili jen s lehkými zraněními. 

Nehoda se odehrála dnes ráno kolem 6:00 SELČ u města Gospić. Podle informací chorvatského deníku Svododná Dalmácie vyjel autobus ve vysoké rychlosti ze silnice, přerazil zábradlí a narazil do mostního pilíře. 

Při nehodě zemřelo na místě 11 lidí, po převozu do nemocnice další 3,
upřesnil mluvčí slovenského ministerstva zahraničí. V chorvatských
nemocnicích v Záhřebu, Gospiči a Rijece zůstalo 9 lidí, z nichž 3
jsou těžce zranění. „Všichni zranění však jsou mimo ohrožení života,“ dodal mluvčí. Těla obětí by měla být na Slovensko převezena až v dalších dnech po jejich identifikaci.

Chorvatská policie při vyšetřování příčin jedné z nejvážnějších dopravních nehod i v Chorvatsku pracuje se dvěma verzemi. „Jedna je spánek řidiče, druhá defekt pneumatiky,“ řekl před novináři v Bratislavě mluvčí ministerstva vnitra Erik Tomáš.

Zástupce dopravce Ladislav Mihalko řekl, že autobus neměl před jízdou technické problémy. Vůz byl sedm let starý.

Policejní přidělenec v Chorvatsku Radovan Kyselica řekl v televizi TA3, že cestující slyšeli, že praskla zadní guma, autobus se stal neovladatelným, dostal se mimo silnici, strhl asi na 20 metrech svodidla a narazil do mostního pilíře.

Podle informací serveru SME.sk řidič autobusu při nehodě zemřel, druhému museli lékaři amputovat obě nohy.  

Vydáno pod