Čeští entomologové prý budou propuštěni, nebo dostanou tři roky

Dárdžiling (Indie) – Soud v indickém Dárdžilingu uznal české entomology Petra Šváchu a Emila Kučeru vinnými z nezákonného sběru brouků ke komerčním účelům v plném rozsahu obžaloby. Čeští entomologové Petr Švácha a Emil Kučera budou propuštěni na svobodu, nebo dostanou tříletý nepodmíněný trest. Vyplývá to z vyjádření českého velvyslance v Indii Hynka Kmoníčka. Soud je uznal vinnými, ale může rozhodnout, že je přesto pustí na svobodu.

Nedovoleného sběru se oba vědci údajně dopustili v indickém parku Singalia. Obviněni také byli z toho, že chtěli bez povolení odvézt ze země přes 200 vzácných brouků a larev motýlů. Oba Češi ale tvrdí, že do národního parku vůbec nevstoupili a hmyz nesbírali pro komerční účely.

Soud už sice rozhodl ve čtvrtek, verdikt byl ale oznámen až dnes. Výše trestu bude snad známá ve středu. Rozsudek je podle velvyslance v Indii Hynka Kmoníčka velmi dlouhý, komplexní a také velmi odborný.

Hynek Kmoníček

„Švácha s Kučerou jsou již v Dárdžilingu velmi populární, lidé je zdraví na ulici. Jejich proces je to největší, co se tady za poslední dva měsíce stalo.“

U soudu totiž vypovídalo velké množství odborníků, které předvolala jak obžaloba, tak obhajoba.

Obžaloba používala jako hlavní důkaz přiznání podepsané Kučerou i Šváchou. Podle obhájců je dokument podvržený. Vědci prý sbírali hmyz mimo území přírodní rezervace a chtěli ho použít k nekomerčním účelům.

Verdikt padl. Ale jaký?

Jen co soud s několikahodinovým zpožděním začal, musel být kvůli výpadku elektřiny přerušen. Nakonec část rozsudku ale padla. Jsou vinni v plném rozsahu, zazněl verdikt. „To je něco, co jsme nečekali a je to pro nás velmi nepříjemné,“ uvedl český velvyslanec v Indii Hynek Kmoníček. Rozsudek byl vynesen v angličtině, jakmile se ovšem dostali ke slovu obhájci, soud plynně přešel do bengálštiny a nepálštiny.

Přesnou výši trestu si ale oba Češi mají před soudem v Dárdžilingu vyslechnout až ve středu. Za nelegální sběr brouků v národním parku jim hrozí tři až sedm let za mřížemi.

Švácha ale namítá: „Podle zákona, který proti nám byl použit, se necítíme vinni. Myslím, že dnešní rozsudek byl nějakým způsobem dohodnutý, byl jednostranný.“ I jako vinní mají ale pořád možnost odjet domů. Podle indického práva budou ve středu žádat o milost.

Schwarzenberg žádá Indii o propuštění vědců

Rozsudek nad entomology Šváchou a Kučerou přišel přesně v době, kdy do Česka přijel na oficiální návštěvu náměstek indického ministra zahraničí. A v Černínském paláci se řešila nejen vzájemná česko-indická spolupráce, ale hlavně, jak českým vědcům pomoct. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg požádal indickou stranu o jejich rychlé propuštění.

Podle indické strany se do procesu nedá zasahovat dřív, než skončí. Indie však slibuje, že udělá pro vědce maximum. „Jestli není rozsudek velmi závažné povahy, pokusíme se naleznout ústavní prostředky, jak jim pomoci,“ tvrdí Ananda Šarma, náměstek indického ministra zahraničí.

Motýl, jakého sbírali čeští entomologové v Indii
Zdroj: ČT24