Delegáti EU jednají v Moskvě o Gruzii

Moskva - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy, předseda Evropské komise José Barroso a vysoký představitel unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana v Moskvě jednají o rusko-gruzínském konfliktu. Chtějí Kreml přesvědčit, aby splnil všechny body mírového plánu, včetně stažení ruských vojáků z Gruzie na pozice, kde byli před začátkem konfliktu. K tomu Rusko vyzval před týdnem i mimořádný summit Sedmadvacítky. Delegace EU ještě odpoledne odletí do Gruzie.

Delegace Evropské unie chce v Moskvě dosáhnout dohody o rozmístění unijních pozorovatelů v Gruzii. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí ale řekl, že Moskva je proti. Dalším bodem jednání má být budoucnost Jižní Osetie a další gruzínské separatistické oblasti Abcházie, které obě jednostranně vyhlásily nezávislost. Moskva nezávislost uznala.

Sarkozy 12. srpna vyjednal příměří v rusko-gruzínském konfliktu, který vypukl 8. srpna gruzínským pokusem obnovit vojenskou cestou svrchovanost nad odštěpeneckou Jižní Osetií. Rusko, které nad Jižní Osetií drží ochrannou ruku, pokus odrazilo a jeho vojáci pak pronikli do Gruzie.

Podle dohody o příměří se měly obě strany stáhnout na pozice před vypuknutím konfliktu. Jablkem sváru v této chvíli je pokračující přítomnost části ruských sil na gruzínském území. Rusko tvrdí, že jde o legitimní mírové síly, Gruzie a Západ označují jejich přítomnost za porušení dohody o příměří.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Andrej Něstěrenko dnes řekl, že rozmístění pozorovatelů EU v Gruzii by vedlo ke zbytečnému tříštění pozorovatelského úsilí OSN a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Unie by do oblasti chtěla vyslat 150 až 200 pozorovatelů.

Mluvčí prohlásil, že přímé škody způsobené gruzínským postupem v Jižní Osetii dosáhly jedné miliardy dolarů (17 miliard korun), což je osm procent hrubého domácí produktu tohoto území.

V Moskvě bylo dnes také oznámeno, že v úterý se v Moskvě uskuteční jednání o navázání diplomatických styků mezi Ruskem na jedné a Jižní Osetií a Abcházií na druhé straně.