Rusko vyhrožuje, že kvůli Gruzii zastaví všechnu spolupráci s NATO

Moskva - Rusko zastaví veškerou spolupráci s NATO, pokud Gruzie přistoupí k akčnímu plánu s cílem pozdějšího připojení k alianci. Prohlásil to ruský představitel u NATO Dmitrij Rogozin.

Rusko už v srpnu na neurčito zastavilo vojenskou spolupráci s NATO. Moskvě se nelíbila kritika ruského postupu v Gruzii, která ze strany Severoatlantické aliance zazněla. Rusko v Gruzii potlačilo tamní vládní pokus obnovit vojenskou cestou svrchovanost nad separatistickou Jižní Osetií.

Dmitrij Rogozin:

„Jedna věc je opečovávat loutku Spojených států a druhá je přijmout zemi, která je agresorem. O jakou spolupráci může jít? O žádnou.“

Ruský prezident Dmitrij Medveděv nedávno řekl, že Moskva je připravena na jakékoli sankce, které by vůči ní mohla přijmout Severoatlantická aliance, a to včetně úplného zmrazení vztahů.

NATO na jarní vrcholné schůzce v Bukurešti nedospělo k dohodě ohledně pozvání Gruzie a Ukrajiny k účasti na Akčním plánu členství, což je poslední etapa před vstupem do aliance. Americký prezident George Bush, který jejich kandidaturu podporoval, nebyl s to překonat opozici mnohých evropských členů NATO v čele s Německem a Francií.

Bělorusko zatím neuzná nezávislost Jižní Osetie a Abcházie 

Dnes v Minsku prezident Alexander Lukašenko prohlásil, že jeho země neuzná nezávislost dvou gurzínských separatistických regionů. Otázku bude, stejně jako v Rusku, řešit parlament. Rozhodnutí Minsku ocenila minulý týden Evropská unie. Kromě Moskvy nezávislost obou gruzínských regionů uznala pouze Nikaragua.