Podle Schwarzenberga je důležité vidět Asii v souvislostech

Praha - Na region Asie a Pacifiku není možné pohlížet pouze z ekonomické perspektivy, důležitá je také bezpečnost této oblasti, politický dialog a rozvojová spolupráce, prohlásil dnes v Praze ministr zahraničí Karel Schwarzenberg na konferenci o bezpečnostních výzvách v Asii a Pacifiku. Potenciálním nebezpečím jsou podle něj totalitní režimy například v Barmě či KLDR. Schwarzenberg v té souvislosti zdůraznil český zájem na dodržování lidských práv v těchto zemích.

Český ministr zahájil pátou konferenci o bezpečnostních výzvách v Asii a Pacifiku a důsledcích pro Evropu a atlantickou alianci. Podle Schwarzenberga chce být Evropská unie globálním hráčem, který spolupracuje s asijskými partnery.

Česko se podle ministra zajímá o bezpečnost v Asii z pohledu člena EU a NATO a nyní i kvůli tomu, že se v současnosti připravuje na půlroční předsedání EU. V průběhu českého předsednictví se budou konat akce jako summit EU a Japonska, summit EU a Asie ve Vietnamu a summit EU a zemí jihovýchodní Asie.

Na konferenci promluvil například indický státní ministr zahraničí Anand Šarma. Mezi výzvy, kterým Asie čelí, patří podle něj terorismus, který nezná hranic, vyvíjení zbraní hromadného ničení a nukleárních programů a změna klimatu. Právě z vyvíjení nukleární zbraně podezřívají Američané Severní Koreu.

Konference, kterou organizuje Prague Security Studies Institute, se v Praze koná do úterý. Účastní se jí odborníci z Česka i zahraničí. Debatují v blocích věnovaných bezpečnosti v regionu, zbraním dlouhého doletu, energetickým otázkám, jaderné krizi v Severní Koreji, ale také demokracii a lidským právům.