Summit EU-Ukrajina nezaznamenal žádný průlom, unie slíbila jen bezvízový styk

Brusel - Evropská unie a Ukrajina na dnešním pařížském summitu hledaly prostor a možnosti rozšíření vzájemných vztahů. Obě strany sice  zdůrazňují vůli pokračovat v dalším sbližování, jasný vzkaz, že jsou Ukrajině dveře do unie otevřeny, ale Kyjev od Bruselu nedostal. Unie pouze přislíbila, že zahájí s Ukrajinou jednání o bezvízovém styku.

Po poskytnutí jasné perspektivy, že se jednou bude moci stát členem unie, přitom Ukrajina volá už dlouho. Brusel s ní vyjednává o posíleném partnerství podobně, jako v minulosti jednal třeba s Tureckem a Chorvatskem, tedy současnými kandidáty na rozšíření unie. Rozdíl je však v tom, že tyto země při vyjednávání už výhled na členství od Bruselu měly.

Po dnešní schlzce ale vyšlo najevo, že v roce 2009 by měla být stvrzena asociační dohoda o větší integraci Ukrajiny do unie. Takový dokument již naznačí možnost budoucího členství Ukrajiny v EU, ale ne automaticky.

„Jsme přesvědčeni, že v roce 2009 podepíšeme velmi symbolický dokument stvrzující vztahy mezi Ukrajinou a EU,“ sdělil na tiskové konferenci ukrajinský prezident Viktor Juščenko po setkání se svým francouzským protějškem Nicolasem Sarkozym. Ten podotkl, že dnešní společná deklarace uznává ambice Ukrajiny na případný budoucí vstup do unie.

V tom, jak přívětivý jazyk vůči Ukrajině se má zvolit, se země EU tradičně rozcházejí. Zatímco Polsko, Česko, pobaltské státy a Švédsko chtějí posilovat další integraci Ukrajiny do Evropy, země jako Německo či státy Beneluxu jsou v tomto směru zdrženlivější.

Jedním z důvodů jsou asi i obavy, aby unie v době napjatých vztahů mezi Evropou a Ruskem nepopudila ještě víc Moskvu, které se sbližování Kyjeva se Západem nelíbí. Dalším zase to, že se Kyjevu příliš nedaří pokročit v potřebných reformách. Jedním z argumentů pro obezřetnost v prohlášeních směrem k Ukrajině je i politická krize, kvůli níž se nad touto zemí opět vznáší možnost konání předčasných voleb. Důvodem jsou rozpory ve vládní koalici mezi stoupenci prezidenta Viktora Juščenka a blokem premiérky Julije Tymošenkové. I o nich se v Paříži hovořilo.

Ukrajinci do EU bez víza?

Evropská unie dnes slíbila Ukrajině v rámci upevňování vzájemných vztahů zahájení jednání o bezvízovém styku, který by otevřel unijní hranice pro volný pohyb ukrajinským občanům.

Ukrajina je pro unii důležitá hlavně z bezpečnostních důvodů, je to totiž jeden z jejích sousedů. Unie proto zřejmě nabídne Ukrajině do budoucna i další výhody, mezi které by mohla patřit dohoda o obchodní spolupráci, nebo spolupráce ministerstva vnitra a spravedlnosti. Jednání o těchto krocích ale budou trvat dlouho a Ukrajina si bude muset na výhody ze strany unie zřejmě ještě počkat.

Jednání se zúčastnil i předseda evropské komise José Barroso a vysoký představitel EU pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana.

  • Viktor Juščenko autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/392/39119.jpg
  • Julija Tymošenková autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/394/39338.jpg