Srílanská armáda sestřelila letadlo tamilských tygrů

Kolombo - Na Srí Lance dnes v bojích mezi armádou a povstalci ze separatistické organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) zemřelo přes dvacet lidí. Letectvo také oznámilo, že sestřelilo letadlo rebelů. Jedná se o první takový případ. Při bojích kolem základny bylo podle srílanské armády zabito deset separatistů, deset vládních vojáků a jeden policista. Zraněno bylo 15 vojáků a osm policistů. Tamilští tygři bojují za nezávislý stát na severu a východě Srí Lanky 25 let.

Podle armádního mluvčího zaútočila dvě letadla separatistů na leteckou základnu Vavunija, nacházející se severně od hlavního města Kolomba. Povstalci podle agentur použili k útoku lehké letouny české výroby Zlín 143. Po úspěšné akci byl však při návratu na povstalecké území jeden stroj sestřelen stíhačkou MiG srílanského letectva.

LTTE bojují s centrální vládou od roku 1983 za vytvoření samostatného státu na severu a východě ostrova pro etnické Tamily. Ti tvoří menšinu v převážně sinhálské populaci Srí Lanky. Konflikt si dosud vyžádal přes 70 tisíc obětí. Podle údajů OSN vyhnaly boje za poslední dva měsíce z domovů téměř 75 tisíc obyvatel a v oblasti hrozí humanitární krize.