Nový pákistánský prezident Zardárí složil přísahu

Islámábád - Nový pákistánský prezident Asíf Alí Zardárí složil přísahu a byl uveden do úřadu. V čele jaderné mocnosti se 160 miliony obyvatel nahradí Parvíze Mušarafa, spojence Západu v boji proti terorismu. Mezi naléhavé úkoly, které Zardárího čekají, je zastavit propad ekonomiky a stupňující se násilí islámských extremistů.

Třiapadesátiletého vdovce po zavražděné expremiérce Bénazír Bhuttové, který je předsedou vládní Pákistánské lidové strany (PPP), zvolili hlavou státu v sobotu pákistánští zákonodárci.

„Já, Asíf Alí Zardárí slavnostně slibuji, že nedovolím, aby mé osobní zájmy ovlivňovaly mé oficiální vystupování a oficiální rozhodnutí,“ prohlásila nová hlava státu. Zejména této části přísahy přítomní pozorně naslouchali - pronášel ji politik v minulosti vyšetřovaný i vězněný pro podezření z korupce.

Zardárího čeká řešení ekonomických problémů země a bude se muset vypořádat i s bezpečnostními riziky, která představují islámští radikálové z hnutí Taliban a z teroristické sítě al-Káida. Ti působí především na kmenových územích při hranici s Afghánistánem, která využívají jako základnu pro útoky na obou stranách hranice. Nadějí do budoucna může být i přítomnost afghánského prezidenta Hamída Karzáího na přísaze - dřív Pákistán obviňoval, že nechává extremisty pronikat do jeho země přes společnou hranici.

Zardárí teď ovládá jak prezidentský úřad, tak prostřednictvím Pákistánské lidové strany vládu a parlament. Investoři i obyvatelé Pákistánu doufají, že jeho přísahou nastane po měsících nejistoty období stabilizace. Nyní je v zemi 25procentní inflace, nezaměstnanost, ceny potravin a paliva rostou, burza od dubna spadla o 40 procent.