Polsko má svého Fritzla, případ šetří policie

Varšava - Polská policie vyšetřuje v těchto dnech případ 45letého "polského Fritzla" ze Siemiatycze na východě země. Polák podle některých zpráv šest let věznil a znásilňoval svou 21letou dceru. Teď je ve vazbě.

Dívka v roce 2005 a 2007 porodila v nemocnici dvě děti, počaté zřejmě při znásilnění. Otec ji doprovázel a nařídil dát je k adopci. Policie děti hledá, aby zkouškou DNA potvrdila případný incest.

„Zjišťujeme, jestli tato žena někoho kontaktovala a žádala o pomoc, jestli se obrátila na nějaké instituce, jestli vůbec někdo v rodině věděl, co se v tom bytě děje,“ prohlásil mluvčí polské policie Mariusz Sokolowski.

Matka oběti tvrdí, že jí i dceři muž vyhrožoval smrtí, proto o všem informovala policii. Navzdory hrozbám se matce s dcerou podařilo dostat na policejní stanici, kde požádaly o pomoc. Pětačtyřicetiletý tyran se pokusil utéct, ale po několika dnech byl dopaden. Jeho dcera je v péči psychologů.

Prokurátor Miroslaw Žoch řekl, že dívčin otec působí jako normální člověk. V souvislosti s případem jsou podezřelí dva lidé a teprve další vyšetřování ukáže, zda bude někdo další obviněn. Prokurátor však nechtěl uvést informace o druhé osobě. Média spekulují o tom, že by mohlo jít o matku jednadvacetileté dívky. Matka prý léta přihlížela neštěstí své dcery.

V roce 2002 otec dívku podle prokurátora zamknul na dva týdny v pokoji a ze dveří odmontoval kliku. To se opakovalo téměř dva týdny letos v srpnu. „Zcela jistě to nebylo šest let,“ popřel prokurátor předchozí informace, že dívka byla dlouho pod zámkem.

„Začalo to, když mi bylo 14 let,“ řekla dívka, která žije ve vesnici Grodzisk u Siemiatycze. „Bydleli jsme v malé vesničce Pasikurowice v Dolním Slezsku. Táta, máma a mladší bratr,“ vypověděla dívka. „Než to otec udělal poprvé, byla jsem veselá. Měla jsem sny jako každá holka v tom věku. Chtěla jsem studovat,“ vylíčila. Otec podle ní měl ale jiné plány. „Pořád opakoval, že jsem jenom jeho,“ uvedla. „Vždy, když dosáhl svého, varoval mě, že pokud to někomu řeknu, způsobí mi ještě větší utrpení. Proto jsem nikomu neřekla ani slovo. Měla jsem strach a styděla jsem se,“ dodala.

Případ vyvolává vzpomínku na kauzu Josefa Fritzla z rakouského Amstettenu. V dubnu vyšlo najevo, že ve sklepě pod svým domem 24 let věznil a pohlavně zneužíval svou dceru. Ve sklepě porodila sedm dětí, z nichž jedno zemřelo a tři byly až do osvobození vězněné spolu s ní. Fritzl by měl před soudem stanout ještě letos.