Vědci potvrdili, že hudební vkus odráží osobnost posluchače

Londýn - Tým skotských vědců výzkumem dokázal vztah mezi povahou člověka a jeho hudebními preferencemi. Výsledky publikované studie ukázaly, že posluchači jazzu a klasiky jsou obvykle velmi kreativní osobnosti s vyšší mírou sebeúcty. Fanoušci popu pracovití a vyznavači heavy metalu jsou navzdory předsudkům jemní a tvořiví.

„Lidé svou osobnost často vyjadřují hudbou, kterou poslouchají, svým oblečením, hospodami, do nichž chodí, a slangem, který používají,“ prohlásil autor studie Adrian North ze skotské Heriot-Wattovy univerzity. Podle Northa proto není překvapením, že charakter člověka se odráží i v jeho oblíbeném druhu hudby.

Výzkumu se zúčastnilo přes 36 tisíc lidí z celého světa, kteří před vyplněním předloženého dotazníku měli podle svého vkusu ohodnotit i 104 různých hudebních stylů. „Vědci dlouhá desetiletí tvrdí, že fanoušci rocku a rapu mají rebelské sklony a bývají více společenští, a že milovníci opery jsou bohatí, mají dobré vzdělání a jsou spíše nesmělí,“ uvedl North.

Skotští vědci se také pokusili vysvětlit, proč se řidiči drahých sportovních automobilů rádi projíždějí ulicemi měst s hlasitou muzikou dunící ze špičkových stereosystémů jejich vozů. Z výzkumu vyplynulo, že ti kteří s oblibou poslouchají hlasitou hudbu, prý obvykle patří k lidem s vyššími příjmy, zatímco uklidňující hudbě dávají přednost hůře placení lidé.