Kim Čong-il se neobjevil na oslavách, zřejmě ho ranila mrtvice

Soul - Severokorejský vůdce Kim Čong-il se neobjevil na vojenské přehlídce u příležitosti oslav 60 let nezávislosti země v Pchjongjangu. Oznámila to agentura Kjódó. Důvodem je podle všeho zhoršení jeho zdravotního stavu, v minulosti se těchto demonstrací síly pravidelně účastnil. Podle jihokorejského diplomata v Pekingu Kim 22. srpna zkolaboval a v zemi je od té doby tým čínských lékařů. Agentura Reuters s odvoláním na západní zpravodajské služby uvedla, že Kima možná ranila mrtvice.

Oslavy vzniku státu se konaly na několika místech KLDR. Hlavní přehlídka se uskutečnila na Kim Ir-senově náměstí v Pchjongjangu. Už den před přehlídkou přivezla armáda do severokorejské metropole velké množství zbraní a shromáždila zde tisíce vojáků.

Zdravotní stav Kim Čong-ila je státním tajemstvím 

Šestašedesátiletý Kim trpí nadváhou a množstvím chronických potíží. Jeho zdraví je v Jižní Koreji předmětem mnoha fám, neboť jeho skutečný zdravotní stav patří k nejpřísněji střeženým tajemstvím severokorejského režimu.

„Získali jsme informace, že předseda Komise národní obrany Kim Čong-il 22. srpna zkolaboval,“ prohlásil podle deníku Čoson ilbo diplomat z jihokorejské ambasády v Pekingu. Stejné noviny navíc minulý týden přinesly zprávu, že do Pchjongjangu dorazilo na konci srpna pět čínských lékařů, aby zde léčili nejmenovaného severokorejského funkcionáře, podle jihokorejského deníku zřejmě Kima.

Kimův zdravotní stav je v ohnisku pozornosti médií i zpravodajských služeb, protože jeho osud je těsně spjatý s totalitní zemí, kterou zdědil po svém otci, „milovaném vůdci“ Kim Ir-senovi v prvním zaznamenaném případě dědičného předání moci v komunistickém státě.

KLDR byla vyhlášena 9. září 1948 a zcela ji ovládl hrdina protijaponského odboje Kim Ir-sen. V čele státu byl až do své smrti v roce 1994 a zavedl v zemi jeden z nejrepresivnějších režimů světa.

Zprávy o špatném zdravotním stavu prezidenta izolované komunistické země zahrávající si s jadernými zbraněmi se objevují pravidelně. Loni informovaly sdělovací prostředky o tom, že do KLDR přijel tým německých lékařů, aby údajně provedli Kimovi operaci srdce, což lékaři popřeli. Další nepotvrzené zprávy uváděly, že je Kim Čong-il natolik nemocný, že nedokáže ujít ani 30 metrů. Letos v květnu poplašily burzu v Soulu dokonce zvěsti o Kim Čong-ilově smrti; ty ale jihokorejská vláda rychle popřela. 

  • Slavnostní přehlídka v KLDR autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/401/40045.jpg
  • Slavnostní přehlídka v KLDR autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/401/40043.jpg
Vydáno pod