Rusko navázalo diplomatické styky s Jižní Osetií a Abcházií

Moskva - Rusko dnes navázalo diplomatické vztahy s Jižní Osetií a Abcházií. Oznámil to ministr zahraničí Sergej Lavrov. Výměna dokumentů o navázání diplomatických styků na úrovni velvyslanectví se uskutečnila v Moskvě. Gruzie to označila za další krok k anexi obou území Ruskem. Oba separatistické gruzínské regiony zatím vedle Ruska uznala jen Nikaragua.

Jižní Osetie a Abcházie jednostranně vyhlásily nezávislost na Gruzii poté, co ruské jednotky odrazily gruzínský pokus z 8. srpna ovládnout tuto oblast násilím. Obě oblasti usilovaly o odtržení od Gruzie už od začátku 90. let. Rusko nad nimi drželo ochrannou ruku a jako první jejich nezávislost jednostranně 26. srpna uznalo. O více než týden později ho následovala Nikaragua.

Náměstek gruzínského ministra zahraničí Giga Bokeria řekl, že dnešní ruské rozhodnutí znamená další krok k anexi suverénních gruzínských oblastí cestou etnických čistek. „Civilizovaný svět to nepřijme,“ dodal.

Uznání nezávislosti Jižní Osetie a Abcházie vyvolalo na Západě velkou nevoli a kritiku a bylo označeno za nelegální pokus změnit hranice Gruzie. Ruský prezident Dmitrij Medveděv odmítl navzdory velkému tlaku ze zahraničí toto rozhodnutí odvolat. Naposledy v pondělí při jednání s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym ho označil za definitivní a nezvratitelné.