Ve Švédsku se koná soud s českými pašeráky drog, ti svou vinu popírají

Malmö - Ve Švédsku dnes před soudem stanula pětice pašeráků drog, z nichž tři jsou Češi a dva obvinění pocházejí z Vietnamu. Policie u pětice pachatelů nalezla asi 10 kilogramů konopí, za což jim hrozí až 4,5 roku vězení. Všichni obvinění ale dnes u soudu svou vinu popřeli.

Případ je podle spolupracovníka České televize ve Švédsku Tomáše Sniegoně velmi komplikovaný. Při vyšetřování sice měli švédští policisté k dispozici obsáhlou komunikaci mezi pachateli - SMS zprávy a záznamy telefonátů. Ani to jim ale příliš nepomohlo.

Pětice pašeráků vyšetřovatelům totiž zamotala hlavy. Při vyšetřování každý z nich nabídl policii úplně jinou verzi. Dva z pachatelů jsou navíc sourozenci a ti svrhují vinu jeden na druhého. O složitosti vyšetřování svědčí i obsáhlý spis, který má dohromady 15 tisíc stránek.

Přes rozsáhlé vyšetřování se Švédům nepodařilo zjistit, kdo měl na severu Evropy zásilku z Česka převzít. Dva podezřelí mají však v jižní části Švédska příbuzné. Není vyloučeno, že část zásilky měla směřovat do Norska.  

Těhotná žena uprostřed mostu mezi Dánskem a Švédskem se zdála policii podezřelá

Případ je podivuhodný také tím, že jsou do něj zapojeny i dvě těhotné ženy, které budou brzy rodit. Jedna z nich je Češka. Tu odhalili policisté za podivuhodných okolností. Švédští celníci ji objevili v chladném počasí v noci na Öresundském mostě mezi Dánskem a Švédskem spolu se dvěma zavazadly, v nichž našli celkem deset kilogramů konopí.

Ženu prý na mostě vysadil její bratr, a to i přesto, že na mostní dálnici platí zákaz zastavení. Pašeráka varovali komplicové v autě před ním, že za mostem probíhá celní kontrola. Muž proto vysadil sestru a ujel zpět do Dánska, odkud utekl do České republiky.

Dvojici - bratra a sestru - nakonec ale policie dopadla. Do vazby vzala i tři komplice, kteří pašeráka varovali. Pětice nakonec skončila před soudem, proces po dnešním stání bude pokračovat až do konce příštího týdne, rozsudek pravděpodobně zazní o týden nebo dva později.

Pašování drog ve Švédsku se trestá několikaletými tresty. Například za kilo heroinu mohou pachatelé dostat až 10 let. Nejdelší trest, který ve Švédsku dostal český pašerák drog, byl 14 let.