Klimatologové: Zemědělství škodí klimatu víc než doprava

Dárdžiling (Indie) - S překvapivým zprávou přišel předseda Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPCC) Rajendra Kumar Pachauri, když označil rostoucí spotřebu především hovězího a vepřového masa za závažný problém pro životní prostředí. Podle klimatologické zprávy totiž zemědělská produkce a následné spotřebovávání masa větší vinu na globálním oteplování než doprava. Za oteplování planety může z osmnácti procent.

Vědci při analyzování ekologických důsledků produkce a konzumace masa sečetli emise ze všech fází, od vykácení lesa pro pastvinu, přes vlastní chov, až po zpracování masa, jeho transport a úpravu ke spotřebě. Ze zprávy vyplývá, že získání masa nese 18 % na globálním oteplování o pět procent větší vinu než doprava. Škodí především oxidem uhličitým, oxidem dusným a metanem, který vzniká u zvířat při trávicím procesu.

Pauchari proto vyzval, aby lidé omezili svou spotřebu masa a snažili se jej nahradit potravinami rostlinného původu. Získání jednoho kilogramu masa totiž představuje mnohonásobně víc spotřebované energie i plochy ve srovnání s vyprodukováním jednoho kilogramu rostlinného původu.

Se stejným zjištěním, jež nyní představil IPCC, přišla již v únoru skupina japonských vědců z Národního institutu zemědělských věd v Tsukubě. Podle jejich analýzy se při vyprodukování jednoho kilogramu hovězího do ovzduší dostane takové množství skleníkových plynů, které odpovídá 36,4 kilogramům CO2. Stejné množství odpovídá znečištění při ujetí 250 kilometrů průměrným evropským vozem.

Vydáno pod