Rusové se začali stahovat z Gruzie

Tbilisi - Ruské jednotky dnes opustily obec Ganmuchuri u hranic s odštěpeneckou gruzínskou provincií Abcházie. Je to první známka stahování ruských jednotek z Gruzie, resp. z nárazníkového území kolem odtrženeckých regionů. Kreml se na něm v pondělí dohodl s představiteli Evropské unie. Oznámil to mluvčí gruzínského ministerstva vnitra Šota Utiašvili.

První ruští vojáci odcházejí z pozic v Gruzii den po jednání delegace EU v Moskvě vedené šéfem evropského předsednictví Nicolasem Sarkozym, při němž se Rusko zavázalo, že do měsíce stáhne všechny své jednotky z Gruzie.

Stahování se netýká obou separatistických provincií Jižní Osetie a Abcházie, nad kterými Moskva drží ochrannou ruku, koncem srpna uznala jejich nezávislost a dnes s nimi navázala diplomatické styky.

Do pěti dnů by se podle stejné dohody měla Moskva stáhnout z pěti kontrolních stanovišť na linii od černomořského přístavu Poti, ležícího asi 20 kilometrů od hranic Abcházie, až po město Senaki.

Moskva potvrdila, že v Jižní Osetii i Abcházii hodlá dlouhodobě ponechat svoje ozbrojené síly. Podle ruského ministra obrany Anatolije Serďukova zůstane v každé z obou republik 3 800 ruských vojáků.