KLDR popřela nemoc Kim Čong-ila, podle Jižní Koreje se ale už uzdravuje

Soul - Severní Korea dnes výrazně popřela zprávy spekulující o tom, že má severokorejský prezident Kim Čong-il vážné zdravotní problémy. Podle severokorejského prohlášení jsou tyto zprávy jen "spiknutím". Zvěsti o tom, že je Kim Čong-il možná nemocný, kolují v jihokorejském tisku už několik dní a opírají se o skutečnost, že se severokorejský předák od poloviny srpna neobjevil na veřejnosti. Jižní Korea dnes ale připustila, že se Kim již uzdravuje a zemi ovládá. Bílý dům to označil za pozitivní zprávu z hlediska pokračování programu denuklearizace KLDR.

Do KLDR přijel tým čínských lékařů, kteří zatím zemi neopustili. Zdroje z americké rozvědky nevyloučily, že má 66letý Kim mozkovou mrtvici. Spekulace ještě podpořilo to, že se severokorejský prezident neobjevil na velké vojenské přehlídce v Pchjongjangu, kterou v úterý vyvrcholily oslavy 60. výročí vzniku komunistické KLDR.

Vysoký severokorejský diplomat Song Il-ho řekl dnes japonské agentuře Kjódó, že zprávy médií „nejsou pravda“. „Považujeme tyto zprávy nejen za bezcenné, ale spíše za pokus o spiknutí,“ řekl Song. „Západní média už v minulosti informovala nepravdivě,“ dodal. Důvod, proč se Kim Čong-il nezúčastnil přehlídky, ale neuvedl.

Kim se v minulosti podobných demonstrací síly pravidelně účastnil, zejména při „kulatém“ 50. výročí a pak i při 55. výročí. Je považováno za zcela nevídané, že by se 60. výročí nezúčastnil, pokud by mohl. Šestašedesátiletý Kim Čong-il trpí nadváhou a množstvím chronických potíží. Vedení izolované KLDR převzal před 14 lety po smrti svého otce Kim Ir-sena, což byl první zaznamenaný případ dědičného předání moci v komunistickém státě.

Jihokorejský prezident I Mjong-bak na dnešek svolal své poradce, aby s nimi nastalou situaci projednal. Na spekulace ohledně Kimova zdraví mírně zareagovala i místní burza a měna. „Pokud by byl Kim Čong-il vážně nemocen nebo ještě hůř - mrtvý - pak by to pro trh nebylo dobré, protože by se zvýšila politická nestabilita a nejistota kolem KLDR. Tím by se pak posílilo geopolitické riziko Jižní Koreje,“ řekl analytik I Kjong-so z firmy Taurus Investment & Securities.

Už vypracované studie naznačují, že by připojení KLDR stálo Jižní Koreu stovky miliard dolarů kvůli chatrné severokorejské infrastruktuře. To posiluje obavy, že by náhlý kolaps KLDR mohl rozkolísat jihokorejskou ekonomiku, která je čtvrtá největší v jižní Asii.

Slavnostní přehlídka v KLDR
Zdroj: ČT24