Ruský generál označuje ČR a Polsko za možný terč ruských raket

Moskva - Velitel ruských strategických raketových sil Nikolaj Solovcov dnes nevyloučil, že objekty americké protiraketové obrany v České republice a v Polsku se mohou stát cílem pro ruské rakety. Moskva by tak zajistila, že nebude snížen potenciál ruského jaderného odstrašení, řekl generál v odpovědi na novinářskou otázku ohledně možné reakce na rozmístění prvků amerického obranného systému ve východní Evropě.

Nikolaj Solovcov zdůraznil, že Rusko „devalvaci“ ruského jaderného odstrašení nepřipustí. Ruské vedení podle Solovcových slov není ani tak znepokojeno faktem, že v Polsku bude deset antiraket a v ČR radar, jako tím, že ohledně vytvářeného amerického globálního systému protiraketové obrany nevládne transparentnost.

Podle už podepsaných dohod se Spojenými státy má být v České republice umístěn radar a v Polsku deset antiraket jako součást zamýšleného amerického protiraketového štítu. Rusko považuje štít za hrozbu pro svou bezpečnost.

Nikolaj Solovcov:

„Nemohu vyloučit, že v případě, že nejvyšší vojensko-politické vedení země přijme odpovídající rozhodnutí, mohou být jako cíl pro část našich raket zvoleny jak objekty protiraketové obrany v Polsku a v České republice, tak v delší perspektivě i jiné podobné objekty.“

Generál Nikolaj Solovcov prohlásil: „Kdyby Američané přijali právní závazek, že umístí jen deset raket v Polsku a jeden radar v České republice a že tam nikdy nic dalšího stát nebude, bylo by možné se s tím smířit. Ta desítka antiraket není schopna doopravdy devalvovat potenciál úderné skupiny (ruských) raketových vojsk, i když samozřejmě určitý negativní důsledek by mohla mít.“

Podle něj vadí ruské straně, že USA na sebe nechtějí vzít žádné právní závazky a jen pořád tvrdí „my vás neohrožujeme“. Mezinárodní právo bere podle generála v úvahu pouze dokument. „Ale dokument, který by říkal, že podoba americké protiraketové obrany bude taková a taková, tu není,“ prohlásil generál.

Oznámil dále, že do konce roku uskuteční ruská raketová vojska čtyři pokusy s odpálením mezikontinentálních balistických raket, mezi nimi i rakety RS-24. Ta bude mít podle něho vícenásobnou hlavici se zásadně novým vojenským vybavením. Raketa byla už dvakrát úspěšně vyzkoušena loni, řekl Solovcov.

Mluvil také o raketě Topol-M a prohlásil, že její vlastnosti prakticky znemožňují její zaznamenání systémy protiraketové obrany. Dodal, že do konce letošního roku budou mít ruská raketová vojska 65 odpalovacích stanovišť pro Topol-M.