Lavrov: V Jižní Osetii a v Abcházii pozorovatelé EU nebudou

Moskva - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes prohlásil, že v Jižní Osetii a v Abcházii nebudou pozorovatelé Evropské unie. Na tiskové konferenci v Moskvě také uvedl, že mandát pozorovatelů OSN a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v obou republikách bude podléhat jejich souhlasu a "adaptování na nové podmínky". Tbilisi současně hlásí, že jeden gruzínský policista přišel o život při střelbě poblíž jednoho ruského kontrolního stanoviště. Lavrov ve čtvrtek zamíří do Polska, kde se setká svým protějškem Radoslawem Sikorským a s premiérem Donaldem Tuskem.

V reakci na zprávy, že v pondělí byl při návštěvě představitelů EU v Tbilisi podepsán dokument, podle něhož budou pozorovatelé unie v obou odštěpeneckých oblastech, Lavrov řekl, že to není pravda. Moskva se bude řídit těmi závazky, které na sebe vzala.

Pozorovatelé EU nebudou rozmístěni na území Jižní Osetie a Abcházie, ale kolem nich, prohlásil. To je v rozporu s tím, co říká francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který delegaci EU v pondělí vedl.

Javier Solana, který se pondělní schůzky také účastnil, dnes poznamenal, že se o působení unijních pozorovatelů v Abcházii a Osetii při jednáních v Moskvě vůbec nehovořilo.

Delegace sjednala v Moskvě a Tbilisi dohodu mimo jiné o časovém rozvrhu stahování ruských sil z gruzínského území a o rozmístění pozorovatelů unie v Gruzii. Rusko předtím, v důsledku vojenského konfliktu s Gruzií kvůli Jižní Osetii, uznalo nezávislost Jižní Osetie a Abcházie. Ruská armáda dnes také začala rozebírat kontrolní stanoviště v západní Gruzii na předměstí Gori.

Rusko bude po EU požadovat splnění závazků zajištění bezpečnosti v Jižní Osetii

Lavrov dnes také prohlásil, že Rusko bude po EU požadovat splnění všech závazků ohledně zajištění bezpečnosti Jižní Osetie. Řekl, že gruzínský prezident Michail Saakašvili záruky nepoužití síly proti této oblasti nedal. „Místo něho je dala EU a my samozřejmě budeme od našich evropských partnerů požadovat jejich splnění,“ zdůraznil.

Lavrov ve čtvrtek míří do Varšavy. Setká se tam se svým protějškem Radoslawem Sikorskim a s premiérem Donaldem Tuskem. Mluvit budou o konfliktu na Kavkaze, plánu Spojených států umístit v Polsku a Česku objekty protiraketové základny či o rusko-polských vztazích.

V Gruzii byl postřelen policista, později zemřel

Gruzínské ministerstvo vnitra oznámilo, že poblíž jednoho ruského kontrolního stanoviště u města Poti, nedaleko hranic se separatistickou Jižní Osetií, byl dnes těžce postřelen policista, který později zemřel. Výstřely prý přišly od ruského postu. Gruzínská televize uvedla, že nestříleli ruští vojáci, ale možná jihoosetští separatisté. Rusko palbu ze svých pozic rozhodně popírá.

  • Ruští vojáci v Gruzii autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/404/40391.jpg
  • Gruzínská policie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/404/40390.jpg