Zardárí musí Pákistán vyvést z krize, sám na to ale stačit nebude

Islamábád - Podle bývalého českého velvyslance v Pákistánu Petra Přibíka nastoupil nový pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí do funkce ve velmi obtížné době. Jako nová hlava státu bude muset zemi vyvést z ekonomické krize, stabilizovat by měl i bezpečnostní situaci, kterou stále ohrožují teroristické organizace Taliban a al-Káida.

Petr Přibík ve studiu ČT24 prozradil, že Zardárí vlastně přišel k prezidentské funkci náhodou. Kdyby totiž jeho partnerka expremiérka Bénazír Bhuttová nezemřela při atentátu, pravděpodobně by do prezidentského křesla usedla ona. „Zardárí nastupuje za nejhorších podmínek, které doposud mělo třináct prezidentů před ním. Musíme mu dát ale šanci,“ prohlásil Přibík.

73 % Pákistánců Zardárího nepodporuje.

Zardárí nemá ani podporu veřejnosti. Kolem 73 procent Pákistánců si totiž myslí, že jeho nástup do funkce nebude znamenat pro zemi žádnou změnu a nic se nezlepší.

Pákistán by přitom potřeboval výrazné reformy jako sůl. Státní pokladna je totiž téměř prázdná. Finance nestačí ani na zajištění základních potravin. Ty navíc za poslední dobu výrazně podražily, stejně jako se zvýšily i ceny ropy. Stát se snaží šetřit, kde se dá. Často se tu vypíná proud.

Za pomoc bude muset Zardárí vést důsledněji boj s terorismem

Podle Přibíka ale Zardárí nemá takové možnosti, aby zemi z ekonomické krize vyvedl. Bude proto muset spoléhat na zahraniční pomoc. „Napřed musí Pákistán dostat významnou finanční hospodářskou pomoc z ciziny - nejen z USA, ale i z Evropské unie, Japonska a Saudské Arábie. Každý, kdo bude ochoten, mu přispěje. Pochopitelně ale budou za to od něho něco chtít. A to bude boj s terorismem, který bude muset být důslednější, než tomu bylo za Mušarafa,“ tvrdí Petr Přibík. A Zardárí už se nechal slyšet, že plánuje takové změny, které by měly přispět právě ke zlepšení boje proti Talibanu a al-Káidě.

Finanční pomoc už Zardárímu přislíbily například Spojené státy, ministryně zahraničí Condoleezza Riceová spolu s gratulací ke zvolení poslala do Islamabádu slib, že USA finančně Pákistán podpoří. Podobně se zachovali i mnozí jiní zahraniční státníci.

Petr Přibík:

„Odvoláním ústavího dodatku by se Zardárí stal z politika státníkem.“

Podporu u Pákistánců by mohl Zardárí získat i tím, že by splnil jeden ze svých předvolebních slibů. V kampani totiž prohlašoval, že chce škrtnout dodatek ústavy, který opravňuje prezidenta k odvolání premiéra a rozpuštění parlamentu. Nově by takové kompetence prezident neměl, mohl by pouze schvalovat seznam členů vlády. Pokud by podle Přibíka Zardárí dodatek odvolal, stal by se tak rázem z politika státníkem a veřejné mínění by se přiklonilo na jeho stranu.