Brusel - Evropská komise zveřejní výsledky odborné studie geneticky modifikovaných potravin. Podle ní neexistují důkazy, že škodí zdraví. I když studie a její výsledky komisi k ničemu nezavazují, mohou ovlivnit debatu o zrušení zákazu dovozu těchto potravin. Studie totiž vyvrací argumenty odpůrců GMO potravin, že způsobují alergie, mohou mít vliv na imunitní systém nebo že mohou snižovat účinnost antibiotik.
Odborná studie: Geneticky modifikované potraviny zdraví neškodí
Vědci ale připouštějí, že zatím není možné posoudit dlouhodobé zdravotní dopady. Zpráva podle zpravodajky ČT v Bruselu Barbory Šámalové debatu o zrušení zákazu dovozu geneticky modifikovaných potravin určitě ovlivní. Zatím se v Evropě může pěstovat pouze geneticky modifikovaná kukuřice. Tento týden povolila Evropská komise také pěstování takto upravené sóji.