Srílanská armáda oplácí útoky Tamilských tygrů

Kolombo - Na Srí Lance se schyluje k největší ofenzivě tamilských rebelů. Už včera zaútočili povstalci na základnu na severu hlavního města Kolombo. Srílanské letectvo dnes na úterní útok odpovědělo bombardováním center odporu Tamilských tygrů. Poblíž metropole opět vybuchla bomba.

V úterý Tamilští tygři (LTTE) vyslali dvě letadla, aby bombardovala leteckou základnu Vavunija, která se nachází severně od hlavního města. Útok byl úspěšný, zemřelo při něm nejméně 25 lidí. Při návratu ale jeden z letounů sestřelilo srílanské letectvo.

Armáda dnes navíc na útok odpověděla tím, že zaútočila na tamilské vedení blízko Kilinočči. Podařilo se jim zabít 19 rebelů. Podle Tamilských tygrů armáda během útoku zasáhla i civilní cíle. Bylo zničeno 12 domů. „Nikdo nebyl zraněn, protože se lidé ukryli v bunkrech,“ řekl představitel LTTE. Při dalších bojích na severu však počet mrtvých vzrostl až na 30.

V pondělí vláda odvolala humanitární pracovníky z oblasti bojů s tím, že armáda nemůže zaručit jejich bezpečnost. Organizace Amnesty International ale varuje, že toto rozhodnutí může ohrozit desítky tisíc uprchlíků. „Když vláda říká, že odvolá humanitární pracovníky, musí sehnat kapacity na to, aby ochránily místní obyvatele,“ říká Sam Zarifi, ředitel asijské pobočky Amnesty International.

Tygři osvobození tamilského Ílamu  (LTTE)

  • Bojují s centrální vládou od roku 1983
  • Chtějí vznik samostatného státu Ílam na severu a východě ostrova
  • Tamilové tvoří menšinu v převážně sinhálské populaci Srí Lanky
  • Konflikt si vyžádal přes 70 000 obětí
image_40312
Zdroj: ČT24